vrijdag 21 april 2017

LIFESTYLE - 13 reasons why13 reasons why, een Netflix original serie die de gemoederen hoog op deed lopen. De serie, die bestaat uit 13 afleveringen van ongeveer een uur, is vanaf eind maart uit en is inmiddels helemaal uitgegroeid tot een hype. Ik was één van de eerste van de mensen die ik ken die begon met kijken, maar één van de laatste die hem af had gekeken.Ik was namelijk echt bang dat ik te heftige dingen zou zien. Maar, was die angst terecht?Over 13 reasons why

13 reasons why is oorspronkelijk een boek van Jay Asher. Selena Gomez besloot om samen met haar moeder een serie van het boek te maken. Ze verkocht haar idee aan Netflix en 7 jaar na het lezen van het boek, heeft Selena er een hele succesvolle serie van weten te maken.

Veel mensen hebben wel hun twijfels bij 13 reasons why. Dit omdat het niet zomaar een luchtige, romantische of grappige serie is. De serie gaat over Hannah Baker, een meisje dat op veel te jonge leeftijd overlijd aan zelfmoord. Vlak voor haar dood heeft ze 13 tapes opgenomen. Op elke tape behandeld ze een persoon en de bijbehorende situatie wat ervoor heeft gezorgd dat ze een einde aan haar leven maakte. Iedereen die op een tape staat, krijgt de tapes te horen. Als diegene klaar is, moet hij of zij hem doorgeven aan de volgende. In de serie volg je Clay, een collega en schoolgenoot van Hannah. Gedurende de afleveringen volg je hoe hij de tapes luistert en zie je beelden van hoe het destijds was.

Mijn mening

De serie begint relatief rustig. Er gebeuren nog geen hele heftige dingen. Wel krijg je ontzettend veel info en dat vond ik soms best lastig na een lange dag stage. Het is geen luchtige serie die je moet kijken als je moe bent of als je je even niet kan concentreren. Naarmate de afleveringen vorderen, wordt het steeds heftiger. Daar was ik al voor gewaarschuwd en dat maakte mij bang. Wat zal je te zien krijgen? De serie speelt heel erg in op pesten, verkrachting en zelfmoord. Is het niet te heftig om te zien? Vooral tegen de laatste aflevering, waar ze laten zien hoe Hannah zelfmoord pleegde, zag ik op. Zelfs psychologen hadden immers al gewaarschuwd voor dat stuk. Moest ik het dan wel kijken? Zelfmoord is immers een gevoelig onderwerp voor mij, en ondanks dat ik er niet zoveel moeite mee heb om er over het onderwerp te praten, is zien hoe iemand zelfmoord pleegt wel andere koek.

Maar in die afleveringen kreeg je ook antwoorden op vele vragen, en er gebeurde best nog wel wat. En dat wilde ik gewoon zien! Na veel te lang uitstellen besloot ik het gewoon te kijken. Ja, het was heftig. Maar ik kon er veel beter tegen dan verwacht. En ik vind het alleen maar heel mooi dat er een serie is die inspeelt op de problemen waar helaas veel te veel jongeren tegen aan lopen. Depressies, pesten, verkrachting, verslavingen, homoseksualiteit en zelfmoord zijn onderwerpen die veel aan de orde komen in de serie en dat vind ik goed.

Is de serie te heftig? Nee, dat denk ik niet. Het leven is niet alleen maar leuk, en ik vind het goed dat dit wordt laten zien in 13 reasons why. Ook komt in de serie heel duidelijk naar voren dat elk klein, naar, dingetje wat iemand doet, kan leiden tot zoiets als zelfmoord. Want als iedereen één klein ding doet wat niet leuk is, wordt dat iets heel naars als je alles bij elkaar optelt. Een boodschap die zó ontzettend waar is. Ik hoop dat door 13 reasons why, meer mensen dat beseffen en dat we met z'n allen wat liever voor elkaar zouden zijn. Een simpele groet in de school hal kan soms al zoveel doen.

Wel snap ik dat sommige mensen het wel te heftig zullen vinden. Het kan twee kanten opgaan als je je slecht voelt. Het kan je wat meer laten beseffen dat mensen echt wel om je geven ook al denk je van niet. ( Hannah dacht bijvoorbeeld dat Clay haar haatte, terwijl hij eigenlijk van haar hield..). Maar het zien van de beelden kan je ook triggeren. Ik denk dat je zelf het beste in kan schatten of je de beelden kan zien. Bij de laatste, heftigste afleveringen wordt er van te voren gewaarschuwd dat de beelden als zeer heftig kunnen worden ervaren. Zo'n waarschuwing vind ik erg goed!

Conclusie

Ondanks dat het een heftige serie is, vind ik 13 reasons why zeker een aanrader. Er zitten mooie boodschappen in en de acteurs weten hun rol perfect te vertolken. Wel moet je, als je twijfelt of het niet té heftig voor je is, zelf even nagaan of het je misschien kan helpen of dat het je triggert. Dat laatste is natuurlijk niet de bedoeling en dan kan je het beter niet kijken. 

Wat vind jij van 13 reasons why?

Liefs,
Denise

                                    Volg jij mij al op Bloglovin'Facebook en Instagram?

2 opmerkingen:

  1. Ik zie deze serie echt overal voorbij komen, maar ik heb hem zelf nog niet gezien. Dank je voor de review, al twijfel ik nog steeds of ik hem nu wel of niet wil zien

    BeantwoordenVerwijderen