zondag 28 september 2014

Zelfvertrouwen


 Op school moeten we voor een bepaald vak een project maken over overgewicht. Ik ging even denken en bedacht me opeens; Wat als iemand met overgewicht wèl blij is met hoe hij of zij eruit ziet en helemaal niet wil afvallen? (Fors) overgewicht is natuurlijk niet gezond en ja, je kan er op latere leeftijd heel erge problemen mee krijgen, bovendien is (erge) ondergewicht ook niet gezond.
En zolang je een paar keer kilo te zwaar bent ( en het niet gevaarlijk wordt) en nog helemaal happy met jezelf bent, wie zijn wij dan om te zeggen dat diegene moet afvallen? Is het niet veel belangrijker dat iemand gelukkig is met zichzelf?

Een paar weken geleden bracht Rutger Vink ( Furtjuh) het liedje Leuk genoeg uit. Een zelfgemaakt liedje op de melodie van Try van Colbie Caillat. Het liedje gaat erover dat mensen op social media zo gefocust zijn op likes op bijv Instagram. Maar het is eigenlijk helemaal niet zo belangrijk wat anderen van je vinden. Als je jezelf maar leuk vind. Dat is het allerbelangrijkste! Ik ben het heel erg met Rutger eens. Vooral in de puberteit vinden mensen het vaak heel belangrijk wat anderen van hen vinden. Daardoor kan je dingen doen die je eigenlijk zelf niet wil. Puur om erbij te horen en omdat je anders bang bent voor wat anderen van je vinden. Zo gaan veel kinderen (!!) al op jonge leeftijd roken. Niet omdat ze nieuwsgierig zijn, maar omdat ze dan denken dat ze stoer zijn en er dan bij horen en iedereen ze cool vind. Maar het is eigenlijk toch belachelijk dat je niet gewoon jezelf zou kunnen zijn? Ik vind dat je iedereen moet respecteren hoe diegene is. Of iemand nou dik,dun,groot, klein, geel of bruin is. 
Ikzelf ben ook heel onzeker geweest. Nog steeds wel, maar het maakt me nu eigenlijk veel minder uit wat andere mensen van bepaalde dingen denken. Ik heb gelukkig nooit dingen gedaan die ik niet wou alleen omdat ik dacht dat mensen me dan wel zouden mogen. Er is me zo vaak een sigaret of een joint aangeboden. Maar bij dat soort dingen boeide me echt niet wat anderen er van dachten als ik 'nee' zei. En daar kan ik nu best trots op zijn! Ik heb beslissingen gemaakt waar ikzelf op dat moment achterstond. Niet wat anderen van mij verwachte. 

Een ander voorbeeld waar ik wel extreem onzeker van word, is bijvoorbeeld mijn make-up. In de zomervakantie ben ik flink gaan experimenteren met make-up. Vooral lipstick vond ik heel leuk om te dragen. Maar vooral binnen. Naar buiten met felle lipstick op vind ik zo eng! Als ik een avondje weg ga doe ik het vaak wel, maar bijvoorbeeld naar school durf ik het echt niet. Terwijl ik het eigenlijk wel wil. Het maakt mijn look net dat beetje af. Toch ben ik bang om uitgelachen te worden ofzo. Terwijl dat eigenlijk meer over de andere persoon dan over mij zegt.Momenten waarbij ik mezelf echt keihard tegenkom zijn bij vragen als: 'Noem een goede eigenschap van jezelf ' of ' Wat vind je het mooiste aan jezelf?' Ik kan alle slechte eigenschappen of lelijke dingen aan mezelf opnoemen. Maar dingen waar ik goed in ben of wat ik mooi vind aan mijzelf vind ik zo lastig! Als 1000 mensen zouden zeggen dat ik mooi ben, maar 1 iemand zou zeggen dat ik lelijk ben, geloof ik die ene persoon. En dat krijg je er ook niet makkelijk uit. 

De afgelopen maanden heb ik gemerkt dat mijn zelfvertrouwen flink beschadigd is. Maar daardoor heb ik wel goed leren relativeren. Niemand is perfect. Zelfs Doutzen Kroes niet. En ook zij heeft ongetwijfeld haar onzekerheden. De eisen in deze maatschappij zijn gewoon veel te hoog. Ja, ik ben met mijn 1,56 echt klein en ik ben ook niet de allerslankste. Ook heb ik (zichtbare) littekens die erg opvallen. Maar maakt mij dat minder dan iemand die wel aan de normen van de maatschappij voldoet? Nee! Ik vind dat iedereen gelijk is. Iedereen is evenveel waard ( al moet ik dat ook nog wel even voelen hihi). Of je nou Koningin Maxima bent of werkt als putjesschepper. 


Kennen jullie de nieuwe boyband Zomaer al?Ik 'ontdekte' ze een paar maanden geleden en ze doen ook mee aan Hollands Got Talent. Zij hebben een liedje dat ' Nieuwe ik' heet. Dit liedje gaat ook over onzekerheid. Zeker de moeite waard om even te luisteren! De link vind je hier


Je kan echt meer dan je denkt. Als je maar in jezelf gelooft! 

Liefs,

Denise 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten