zaterdag 29 juli 2017

PERSOONLIJK - Je druk maken om weinig likes, bezoekers of reactie's


Toen ik begon met bloggen wist ik niet dat het zo'n ding was. Laat staan dat er mensen bestonden voor wie bloggen hun werk was waar ze een aardig zakcentje mee konden verdienen. Inmiddels kan je ook goed geld verdienen met een medium als Instagram. De #spon vliegt je om de oren. En of dat erg is? Nee, vind ik niet. Super leuk toch als mensen geld kunnen verdienen met hun hobby? Zolang het maar oprecht is. Maar wat doe je als je opeens minder bezoekers krijgt op je blog, nauwelijks reacties of een stuk minder likes op je foto?

Vorige week las ik een tweet van een blogger die zei dat ze zou stoppen met bloggen als zij geen reactie's zou krijgen op haar artikelen. Ik snapte haar aan de ene kant wel, want reactie's zijn gewoon erg leuk om te krijgen. Maar, om direct te stoppen? Ik krijg over het algemeen ook niet erg veel reactie's. Ik blog omdat ik het leuk vind om te schrijven. Om mijn mening te geven of om mijn hersenspinsels met jullie te delen. Interactie met lezers is erg leuk, maar niet het allerbelangrijkste. 

Daarnaast zag ik vorige week een vlog van een Instagrammer ( met meer dan 52.000 volgers) waarin ze heel verdrietig was. Dit was onder andere omdat ze zo weinig likes had etc. En dat ze vond dat haar Instagram toch een deel van haar is. Ik snapte wel dat het niet leuk is als je minder likes krijgt. Maar dit komt ook gewoon door het vreselijke algoritme dat Instagram sinds een tijdje gebruikt. Zelf heb ik hier ook last van. En 52.000 volgers? Daar kan ik alleen maar van dromen! Ik krijg veel minder likes dan een tijd geleden en mijn volgers aantal gaat ook maar niet omhoog. Ja, dit vind ik jammer en soms erg frustrerend. Vooral als je veel tijd in een foto steekt. Maar mijn Instagram zegt niks over wie ik ben. Soms baal ik er even van, maar dat is al snel weer over. Want kom op mensen. Het is maar Instagram. En het zijn maar reactie's op een blog. En als je mijn 1750 + volgers in één ruimte zet, zijn het er best nog wel heel erg veel! 

Het hoeft ook helemaal niks te zeggen over hoe goed of hoe slecht je schrijft. Soms is het ook gewoon puur geluk hebben dat mensen de weg weten te vinden naar jouw blog, Instagram of Youtubekanaal. En het zegt al helemaal niks over de persoon die jij bent. Mensen met meer volgers zijn echt niet 'meer' dan jij. Sowieso vind ik dat niemand 'meer' is dan een ander. En moet het plezier in het posten van foto's, artikelen of video's echt afhangen van het aantal volgers, bezoekers of likes dat je krijgt? Dat zou ZÓ zonde zijn. Waarom ben je in de eerste instantie begonnen? Omdat je het leuk vond, toch? Probeer die basis vast te houden. Foto's, video's en artikelen maken vind je leuk. Doe het dan ook daarom. Niet omdat je zo graag 'groot' wilt zijn.

Ik moet eerlijk zeggen dat het mij wel motivatie geeft als ik zie dat mijn blog goed bezocht wordt, ik leuke reactie's krijg of als relatief veel mensen mijn Instagram post liken. En ja, soms is het gewoon erg frustrerend als dat niet gebeurd. Juist omdat je soms zo onwijs druk bezig bent geweest met dat ene plaatje of dat artikel. Maar zit er niet zo mee. Zoals Rutger Vink zo mooi zingt: 'Like gewoon jezelf'. Want dat is het allerbelangrijkste, toch? <3

Ik ben heel benieuwd naar jullie mening, hangt jouw plezier af van hoeveel reactie's ( in de vorm van like of comment) of volgers jij hebt? Zit jij er erg mee als een foto weinig likes heeft? En zou jij stoppen met bloggen als een artikel geen of heel weinig reactie's heeft? Let me know! ( En dit zeg ik natuurlijk niet omdat ik per se reactie's wil hebben, maar omdat ik oprecht benieuwd ben naar jou mening!) 

Liefs,
Denise

                                 Volg jij mij al op Bloglovin'Facebook en Instagram? 

7 opmerkingen:

 1. Reacties zijn natuurlijk altijd fijn, net als veel volgers hebben. Maar ik doe het daar ook niet om, ik blog en ik Instagram omdat ik het leuk vind om content te maken en te delen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kan me hier wel in vinden :) In het verleden vaak onzeker geweest, maar nu probeer ik daar minder mee bezig te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je blogt toch juist omdat je het leuk vind om te doen? Als een hobby waarbij je wel of geen interactie krijgt. Tenminste zo zie ik het. Creatief bezig zijn en blijven zijn met wat je doet en wat je bedenkt en uitvoert. Mij boeit het natuurlijk wel hoeveel volgers en reacties ik heb. Maar uiteindelijk draait het om jou geluk en of je ook echt gelukkiger er van wordt. Interessante hersenspinsel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. het lijkt mij zo vermoeiend als je je leven van alle likes en reacties af laat hangen/er zo mee bezig bent? Ik doe het zelf persoonlijk omdat ik het leuk vind. Neemt niet weg dat reacties en likes leuk zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb heel weinig volgers en krijg ook heel weinig reacties. Doe het ook nog niet zo lang, maar komt ook voornamelijk denk ik ook doordat ik mezelf ook niet echt heel consistent 'aanprijs'. Ik heb er helemaal geen zin in om zo veel tijd in 'reclame' te steken en met alle respect naar de mensen die het wel doen, doe ik niet mee aan "like for like" of "posts waar je reacties op wil" facebook posts.

  Ik blog gewoon omdat ik het leuk vind om te bloggen. Natuurlijk is het gaaf als je een nieuwe lezer hebt of iemand een reactie plaatst, maar ik laat me echt niet ontmoedigen doordat ik soms gewoon geen reacties krijg. Ik maak me er gewoon niet zo druk om...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik blog omdat ik het leuk vind. Reacties zijn leuk, maar je kan via Analytics ook prima zien hoeveel mensen er langskomen (en ook weer terugkomen). Dat is voor mij voldoende. Aan het aantal bezoekers op een artikel kan ik ook wel zien of mensen het waarderen. Met andere social media ben ik nog niet zo bezig.

  Ik werk gewoon lekker door en ik zie wel of anderen dat leuk vinden of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik maak me er eigenlijk helemaal niet druk om, ik vind het allang leuk om 'trouwe' mensen om me heen te hebben die altijd liken en reageren, dan een hoop volgers die onzinnige reacties plaatsen of mijn blog helemaal niet zo goed lezen. Ik ben mijn blog ooit begonnen voor mezelf, en vind het nog steeds heerlijk als uitlaatklep, als mijn eigen stukje internet. Enige jammere (vind ik) is hoe bedrijven en PR-bureaus hiermee omgaan. Laatst afgewezen door een PR-bureau waar ik zelfs een tijdje dingen van heb mogen ontvangen, persbrieven heb gekregen etc. Ineens kreeg ik niets meer, en kreeg ik als reden dat ik niet de 30.000 bezoekers per maand haalde, terwijl ruim 85% van hun persbestand dit niet eens behaalt. Gelukkig maar dat het niet m'n werk is en puur een hobby :)

  BeantwoordenVerwijderen