zondag 1 oktober 2017

STUDIE - Het verschil tussen MBO & HBOZoals jullie wellicht weten heb ik voor de zomervakantie mijn diploma Pedagogisch Medewerker Jeugdzorg behaald. Dat is een mbo4 opleiding. Inmiddels studeer ik Pedagogiek op het hbo. Ik werd er al op voorbereid dat het flink anders zou zijn op het hbo. En dat heb ik in de eerste weken inderdaad ondervonden. Ik laat jullie wat verschillen zien.Véél meer stof
Wat ik nu in een week behandel/moet lezen, behandelden we op het mbo in een schooljaar. Je doet veel langer over een onderwerp en een halfjaar later kreeg ik het zelfde nog een keer. Veel herhaling dus.

Lessen voorbereiden
Ik denk dat ik nu al meer heb gedaan thuis dan in een heel jaar mbo. Webcollege kijken, hoofdstukken doornemen voor de lessen. Straks krijg ik het waarschijnlijk nog veel drukker met allemaal verslagen etc. Op het mbo heb ik nooit een les hoeven voorbereiden, op school kreeg je heel veel tijd voor projecten zodat je thuis bijna niks meer hoefde te doen.. Dat is hier wel anders.

Mbo veel meer school dan hbo
Wat ook een heel verschil is, is de hoeveelheid les die je krijgt. Het verschilt misschien per opleiding, maar ik hoef deze periode maar 2 dagen naar school. En dan zijn het ook niet eens hele lange dagen. Persoonlijk vind ik het wel fijn. Ook omdat ik best lang onderweg ben, elke dag is dan wel heel erg zwaar. En nu heb ik je veel tijd om ook echt thuis aan de slag te gaan. Op het mbo moest ik 5 dagen naar school en die dagen waren vaak ook nog veel langer.

Mbo is basis, hbo is dieper
Waar ik mij op het mbo heel erg aan irriteerde was de oppervlakkigheid. Je kreeg alles een heel klein beetje. Vond ik een onderwerp heel interessant, gingen we er op door. Dat vond ik erg jammer, met als gevolg dat ik zelf die diepgang maar op ging zoeken. Bij deze opleiding ga je veel uitgebreider op iets in. Fijn!

Mbo stage toegewezen, hbo zelf zoeken
Ook dit verschilt heel erg per opleiding, maar op het mbo kreeg ik een stage toegewezen. Sterker nog, ik mocht niet eens een eigen stage zoeken. Nu moet ik zelf een stage zoeken. Wat nog best pittig is voor een eerstejaars student kan ik je zeggen.

Hbo is veel zelfstandiger
Waar op het mbo alles voorgekauwd werd, moet je het om het hbo vooral zelf uitzoeken. Je weet iets niet? Zoek het maar op in de studiehandleiding.

Wat ervaar jij als het grootste verschil tussen mbo of hbo?

Liefs,
Denise

                                  Volg jij mij al op Bloglovin'Facebook en Instagram?

2 opmerkingen:

  1. Wat interessant om te lezen! Ik heb ook een artikel klaar staan haha maar dan met de verschillen tussen HBO en Universiteit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grappig, ik heb het me altijd afgevraagd en vraag het ook wel eens aan vriendinnen die door zijn gegaan naar het HBO, maar die zeggen precies hetzelfde als jou!
    Als ik dit zo lees zou ik het zelf wel fijner vinden om zelf een stage te moeten zoeken (al moest ik dit op mijn tweede MBO opleiding wel al zelf doen), juist omdat je er dan zelf nog wat over te zeggen hebt. Leuk om te lezen:).

    BeantwoordenVerwijderen