donderdag 9 april 2020

Leuke activiteiten om te doen met kinderen



Het zijn rare tijden. Mensen werken meer thuis dan ooit en dat terwijl de kinderen ook niet naar school kunnen. Ik heb zelf geen kinderen, maar door mijn stages in oa het onderwijs kan ik mij wel voorstellen dat het drukke boel is thuis, vooral omdat je niet met de kinderen even naar de indoor speeltuin kan. Zit je met je handen in het haar wat je nu weer met je kinderen moet doen? Dan heb ik wat tips voor wat leuke activiteiten!


Disclaimer: De foto's in dit artikel heb ik zelf gemaakt. Foto's van anderen (zonder toestemming) op mijn eigen blog plaatsen mag wettelijk gezien niet en daar kan ik hoge boetes voor krijgen. Daarom heb ik, helaas, niet van alles voorbeeld foto's.
Verven of kleuren op het raam/ stoepkrijten met tape 
Oké misschien zie je dit in de eerste instantie niet heel erg zitten maar ik zag het meerdere malen voorbij komen op sociaal media en vond het er zo leuk uitzien! 

Benodigdheden: 
- Raamverf, raamstiften of stoepkrijt
- Tape/plakband

Werkwijze:

Plak de tape op de ramen of op een stenen buitenmuur (indien je stoepkrijg gebruikt) in een vorm wat jullie leuk vinden. Het leukste hierbij is om vlakken af te bakenen. Kleur de vakken in met de raamverf, de stiften of het stoepkrijt. Als je klaar bent haal je de tape er weer af. Tadaa! 

Vuil opruimen 
Op Instagram zag ik bij Lisette Lubbers (volgtipje voor hele mooie foto's!) dat ze met haar peuter de buurt aan het opruimen was met behulp van een prikker. Haar zoontje vond het super leuk om te doen en ik vond het een heel goed idee! Zo is je kind lekker even buiten en doen jullie nog iets goeds voor de buurt en het milieu! :-) 

Benodigdheden:
- Prikker
- Vuilniszak

Speurtocht door je eigen huis en/of tuin
Zoek een speurtocht op internet of maak er zelf één. Super tof om te doen! 

Knutselen (met wc rollen)
Nederland heeft massaal wc rollen gehamsterd. Wat overblijft zijn rolletjes. Die kan je natuurlijk weggooien, maar je kan er ook heel makkelijk wat leuks van knutselen! Wat denk je van een vlinder, lieveheersbeestje of een krokodil! Pinterest is echt je beste vriend op dit gebied. Zoveel leuke ideeën! 

Slinger knutselen
Corona mag dan de wereld platleggen, het leven gaat natuurlijk gewoon door. Zo ook alle verjaardagen. Super rot als kinderfeestjes uitgesteld moeten worden en familie niet verder komt dan het raam. Ik kan het helaas niet heel veel leuker maken dan dat het is, maar ik heb wel een idee! Tijdens mijn animatiewerk heb ik regelmatig met kinderen slingers geknutseld, gewoon om de boel te versieren en de kinderen vonden het ook nog hartstikke leuk om te doen!

Benodigdheden:

- Gekleurd papier
- Schaar
- Lijm
- Kleurpotloden/stiften

Werkwijze:

Knip in de breedte van een A4 strookjes af. Laat je kind(eren) het strookje versieren. Plak vervolgens de uiteinde van de strookjes aan elkaar zodat er een rondje ontstaat. Haal het volgende strookje voordat je het aan elkaar plakt eerst door het al geplakte rondje. Ga zo door totdat je een hele slinger hebt geknutseld!



Cakejes versieren
Nederland is massaal aan het bakken geslagen. Super leuk om hier ook je kinderen bij te betrekken. Wil je liever niet samen bakken of heb je daar de mogelijkheid niet voor? Het kan ook veel simpeler. Namelijk met cakejes uit de supermarkt en wat fondant. Dit was één van de lievelingsactiviteiten van de kinderen met wie ik werkte tijdens mijn animatieweek :-)


Dagschema maken voor de kinderen
Kinderen hebben structuur en regels nodig. Op school zijn er vaak vaste tijden voor bepaalde taken en de pauze's. Deze situatie is natuurlijk erg gek. Je mag niet naar school maar je moet wel schoolwerk maken. En dan is er ook nog je vader of moeder die voor meester of juf speelt. Een gekke situatie waarbij structuur wellicht wel dè key is! Een dagschema kan hierbij helpen. Met wat oudere kinderen zou je het dagschema samen kunnen maken zodat zij zich gehoord voelen waardoor ze zich meer verantwoordelijk voelen om het schema juist te volgen. 

Voorbeeld:

7:30 - 8:00: opstaan, klaarmaken
8:00 - 8:30: ontbijten
8:30: 9:30: schoolwerk (eventueel specificeren wat voor schooltaak het kind moet doen)
9:30- 9:45: fruit eten
9:45 - 10:15: buiten spelen
10:15 - 11:30: schoolwerk 

etc.. 

Heb jij nog tips voor leuke activiteiten? 

Liefs,
Denise

Geen opmerkingen:

Een reactie posten