donderdag 13 maart 2014

Pesten'' Hey varken!'' Het zijn slechts 2 woorden, maar die 2 woorden kunnen zo ongelofelijk veel pijn doen. 2 woorden, die zo vaak gezegd worden. Degene die het zegt vindt het waarschijnlijk erg grappig. Degene die het te horen krijgt niet.Pesten, het kan iemands leven verwoesten. Het heeft een grotere impact op iemand dan de desbetreffende pesters denken. Hoeveel mensen zijn er in therapie omdat ze vroeger ernstig gepest zijn? Hoeveel Suicidegevallen zijn er, enkel en alleen door pesten ? Heel veel, veel te veel..
Dat moet toch niet kunnen mensen? Mensen zo kwellen dat ze helemaal kapot gaan. Dat zou je zelf toch ook niet willen?Pesten, dat is echt niet alleen maar het mishandelen of uitschelden van mensen, maar ook het zo buitensluiten, negeren, schijnheilig doen en kwellen van iemand dat diegene zichzelf niks meer waard vindt.
Als dat je doel in het leven is, moet je eens heel goed naar jezelf kijken. Want volgens mij is diegene die dan ècht niks waard is de pester.
                                 
                                 '' Pesten is kwetsen, pesten is psychisch letsel toebrengen''

Persoonlijk vind ik dat er absoluut geen excuus is voor pesten. Ook niet als diegene het er zelf naar zou maken, want niemand wil graag gepest worden. Ook vind ik het geen reden om te zeggen dat je zelf vroeger zo bent gepest en nu ''stoer'' wil doen zodat jij niet meer het pispaaltje bent. Bèlachelijk! Want pesten is zo niet stoer! Het is pas stoer als je voor degene die wordt gepest op durft te komen! En als je zelf gepest bent, dan weet je toch hoe het voelt? Dat gun je toch niemand anders? Waarom zou je anderen die ellende aan doen?

Waar ik al helemaal misselijk van word zijn mensen die zeggen dat ze pesten verschrikkelijk vinden, maar het zelf ook net zo hard, maar heel schijnheilig doen. Door middel van bijvoorbeeld gemene opmerkingen, en dan niet 1x, nee, heel vaak. En dan zo, dat het anderen niet opvalt, maar het wel de zwakke plek van die andere raakt. Zo frustrerend voor degene die het overkomt!

Het belangrijkste wat je kunt doen als je gepest wordt is er met iemand over praten. Ook als je pesters je het 'verbieden' door te zeggen dat ze je gaan opwachten oid. Want als je niet praat gaat het nooit over. En praten kan ook heel erg opluchten! Schaam je ook echt niet voor het feit dat je gepest wordt. Ook al is dat nog zo moeilijk. Pesten zegt echt meer over de pester dan diegene die gepest wordt. Iedereen is gelijk. Dus de pester is echt niet meer waard dan iemand anders. En ook jij hebt het recht om gelukkig te zijn en hulp te krijgen!

              ''Everyone was put on this earth for a reason. Don't be the reason that they leave.'' 

Er zijn een paar documentaire's en programma's gemaakt over pesten. Waaronder ''Gepest'' op rtl 4, dat gepresenteerd werd door Peter van der Vorst. Hierin gingen ze na soms wel tientallen jaren de pesters confronteren met hen gedrag van toen. En wat dat voor invloed had, en soms nog steeds heeft op iemand.

5 Februari 2013 sloegen de BNN en de KRO hun handen ineen en maakten de uitzending 'Dag tegen Pesten'. Een mooie en confronterende uitzending. Met oa de knappe Ruud Feltkamp en de talentvolle Jamai. Ook zij zijn vroeger gepest.
Extra aandacht in deze uitzending is er voor Tim Ribberink (20), Fleur Bloemen (15)  en Thomas van Balen (16). Allemaal jonge mensen die een eind aan hen leven hebben gemaakt. Reden? Omdat ze gepest zijn.
Zeker een uitzending om terug te kijken!
( link: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1323597 )


De film Spijt is gebaseerd op het gelijknamige boek van Carry Slee. In deze film wordt de toch wat stevige Jochem zo ernstig gepest dat hij op een gegeven moment een einde aan zijn leven maakt. Een film waarbij de hele bioscoopzaal het niet droog kon houden. Maar die ondanks dat door elke klas moet worden gekeken vind ik!

 ''Als je gepest wordt, heb je eigenlijk iets heel bijzonders, en daar kunnen pesters niet tegen''


Omdat het zo moeilijk tot mensen doordringt hoe schadelijk pesten kan zijn wil ik jullie een methode vertellen die vaak wordt gebruikt op scholen. Het gaat als volgt;

De groepsleider geeft iedereen een papiertje en laat de leerlingen dit papiertje verkreukelen. Maar wel zo dat het niet scheurt. Daarna moeten de leerlingen het papiertje weer zo glad mogelijk zien te krijgen. Ze zullen zien dat dat na loop van tijd steeds beter gaat, maar dat het papiertje nooit meer zo glad wordt als toen ze het kregen en de kreukels nooit weg zullen gaan.
Ditzelfde gebeurd bij mensen die gepest worden. Het kan na verloop van tijd wel iets beter gaan, maar er zullen altijd wat kreukels over blijven. Dus als de pesters  tegen de 50 lopen en ze het pesten allang weer vergeten zijn, kunnen de mensen die gepest zijn nog steeds last hebben van de kreukels!

Denk daar dus goed bij na voordat je weer een gemene opmerking maakt of iemand een mep geeft!
Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Liefs,

DeniseGeen opmerkingen:

Een reactie posten