zaterdag 19 december 2015

Ja, het was de goede keuze!Eerder schreef ik al een artikel over dat ik was gestopt met mijn middelbare school. Nog steeds vind ik het soms wel lastig hoor. Maar ik ben er zeker van dat dit de beste stap voor mij is geweest. Dat het mij op lange termijn meer opbrengt en dat ik veel meer bezig ben met wat ik echt wil en wat bij mij past. Inmiddels ben ik alweer bijna op de helft (!) van mijn huidige opleiding. En ik heb nog bijna geen spijt gehad van mijn keuze om te stoppen met de HAVO en door te gaan met MBO. In dit artikel vertel ik je meer over de voordelen van mijn keuze die eigenlijk niet echt een keuze was.Ten eerste heb ik nu - wat ik in het vorige artikel ook al aangaf- veel meer tijd voor mezelf omdat ik de stof makkelijker aan kan dan als ik een hbo opleiding zou doen. Die tijd voor mijzelf, en dus voor mijn lichaam heb ik gewoon keihard nodig. Nu ervaar ik ook echt wel stress als er deadlines in zicht komen, maar ik denk dat het op het hbo veel meer zou zijn.

Ik weet nog niet wat ik wil. Wel ongeveer natuurlijk. Ik wil iets in de hulpverlening en met kinderen en jongeren doen. Maar wat? Op mijn opleiding ( pedagogisch medewerker jeugdzorg) leer ik al wel een deel over deze sector. Maar ik kan nog alle kanten op. Als alles helemaal goed was gegaan zat ik nu in het 3e van het HBO. Niet helemaal handig als je dan nog niet weet wat je precies wilt, maar wel een opleiding doet die een bepaalde richting opgaat. Ik loop nu stage in het onderwijs, en als het goed is loop ik volgend schooljaar ergens anders stage. Zo kan ik nu al in wat werkvelden meekijken, zonder nog echt te hoeven kiezen. Ik kan nu beter bedenken wat ik niet wil en wat ik wel wil en daar een HBO opleiding op uit kiezen. Als ik direct van de havo naar het HBO was gegaan, had ik deze mogelijkheid niet.

Één woord: praktijkervaring! Toen ik stopte bij de HAVO heb ik een paar maanden vrijwilligerswerk gedaan bij een school met kinderen met een (ernstige) beperking. In mijn eerste jaar van deze opleiding heb ik een 'snuffelstage' gehad bij een opvang voor kinderen waar de opvoeding wat anders gaat dan 'normaal', dat kan zijn met kinderen met autisme, syndroom van down of een (ernstige) lichamelijke handicap. Op dit moment loop ik stage in het speciaal basisonderwijs en in mijn laatste jaar ga ik ook nog stage lopen. Hoe fijn is het dat ik al redelijk veel ervaring ( voor een eerstejaars student straks) heb met de doelgroep? Op persoonlijke ontwikkeling, maar ook op praktisch vlak zitten er veel voordelen aan.

Natuurlijk heb ik soms momenten dat ik baal als ik kijk naar hoever ik al had kunnen komen. Maar ik geloof dat alles gebeurd met een reden. Ik probeer me te focussen op de voordelen die ik hierboven heb genoemd. Ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb gekregen ( het was/is een opleiding met loting) om deze opleiding te doen. Ik ben dolblij met mijn stage en ik leer elke dag weer bij. Ik heb op dit moment een groep met 16 onwijs leuke kinderen die me 4 dagen in de week met plezier naar stage laten gaan. Daar kan ik alleen maar heel dankbaar voor zijn!


Heb jij een normaal verlopen schoolcarrière of is hij ook wat anders verlopen? Hoe kijk je daar nu tegen aan?


Liefs,
Denise
                                Volg jij mij al op Bloglovin'Facebook en Instagram?

2 opmerkingen:

  1. Bij mij is het ook heel anders gelopen.. en aan de ene kant vind ik het fijn dat ik al een mbo diploma heb, maar k vond die opleiding niet geweldig en wat ik nu doe is ook nog twijfelachtig. En ja ik zit in hbo 3. T is meer dat ik de vakken af en toe echt vreselijk vind, maar wat ik uiteindelijk kan, vind ik wel leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij mij is het ook niet gelopen zoals ik wil.. Ik ben blij dat ik niet de enige ben!

    liefs xx

    BeantwoordenVerwijderen