maandag 15 juni 2015

Ik stopte met de middelbare schoolMijn plan was heel simpel: Ik zou in 5 jaar mijn havo diploma halen en daarna zou ik naar het hbo gaan. Maar het leven valt niet te plannen. Daar kwam ik in die 5 jaar wel achter. 4 'breaks', veel stress en een boel getwijfel later besloot ik om in 5havo geen examen te doen. Ik had gewoon te veel aan mijn hoofd en was er écht niet klaar voor. Ik besloot naar de vavo te gaan en daar mijn diploma te halen. Maar ook helaas ging dat feest niet door. Ik vertel je mijn verhaal!

Op de basisschool had ik het niet zo moeilijk, ik kon de stof makkelijk aan en met een cito score van 546 kreeg ik vwo advies. Wat dus betekende dat ik naar havo/vwo ging. Ik deed als extra de kunstklas erbij omdat ik graag drama wilde. Na 2 jaar werd besloten dat ik naar havo ging. Wat ik helemaal prima vond. Mijn cijfers waren niet zo goed, en vakken zoals Frans en Duits was ik liever kwijt dan rijk. 

In de 3e werd ik geopereerd en miste ik een aantal maanden van school. Toch haalde ik het jaar met behoorlijk goede cijfers, ondanks dat het door o.a die operatie echt niet mijn jaar was. Havo bleek een goede keuze te zijn geweest en ik kon dus gewoon over. In de 4e werd ik nog een keer geopereerd en zat ik met mijn hoofd vooral ergens anders. Mijn cijfers werden iets lager, maar doordat ik nu een pakket had gekozen met vakken waarvan de meeste mij wel lagen ging het al een stuk beter dan in de eerste twee jaar. 

Op naar mijn examenjaar! Ondertussen begon ik het op school steeds saaier te vinden.De economische vakken begonnen me tegen te staan en ik vond het grote onzin dat ik dingen moest leren die al honderden jaren geleden waren gebeurd. Spijbelen stond niet in mijn woordenboek dus bezocht ik wel braaf elke les, maar leuk vond ik het niet. En daarbij was ik met mijn gedachten ook totaal ergens anders. Mijn energie was onwijs laag en ik had echt geen puf om na school nog heel veel voor school te doen. Na 2 keer er even tussenuit te zijn geweest, besloten we dus dat ik geen examen zou doen. De kans dat ik zou slagen was nihil en ik zou mezelf er alleen maar mee opzadelen. Ik kon me beter richten op mijn gezondheid. 

De zomervakantie ging voorbij en ik besloot naar de Vavo ( volwassen havo) te gaan. Ik vond het allesbehalve leuk op mijn middelbare school en een nieuwe start leek me wel goed. Zo kon ik me goed richten op mijn examens zonder afgeleid te worden door de nare herinneringen die er op mijn middelbare school waren. 

Maar ook op de vavo voelde ik me nog niet goed en begon de stof me steeds meer te irriteren. Ik moest soms tot erg laat ( ongeveer 9 uur) naar school en aan mijn lichaam begon ik te merken dat het veel te veel was. Het voelde alsof ik voor niks op school zat. De stof had ik immers al zo'n 3 jaar gehoord. Toen werd er besloten dat ik naar het revalidatiecentrum moest ( klik hier voor een artikel daarover). Zoals je in dat artikel kon lezen, ging me ook dat niet goed af. Cognitief kon ik het allemaal prima aan. Maar mijn hoofd en lichaam werkten niet mee. Ik heb er over getwijfeld, tranen over gelaten en veel over gesproken. Ik zou naar het MBO gaan. 

Het was niet leuk om dat te beslissen. Ik heb echt niks tegen MBO'ers of het MBO, maar ik kon beter. Het voelde als falen. Ik had nota bene vwo advies. Het voelde alsof ik al die jaren hard werken gewoon weg had gegooid. Klasgenoten die veel minder moeite hebben gedaan, veel spijbelden en 'niet zo aardig' voor mij waren geweest, slaagden wel. Dat vond ik niet eerlijk. Ik had onwijs mijn best gedaan, hard gewerkt en dat was gewoon weg. Maar examen doen was gewoon geen optie. Alleen bij het idee kreeg ik het al benauwd. Mijn faalangst was bij gewone toetsen al veel aanwezig, laat staan bij het centraal examen. En dat in combinatie met mijn zeer lage concentratieboog en andere problemen die speelden was dat dus geen optie. En nog een jaar havo? Nee! 6 jaar havo vond ik wel voldoende. Ik was toe aan iets heel anders. Iets wat ik leuk vond! 

En dat werd dus pedagogisch medewerker jeugdzorg op MBO4. Ik vind het soms nog steeds lastig. Als ik bijvoorbeeld bedenk dat ik nu al in 2 HBO kon zitten. Want HBO wil ik hier sowieso nog na doen. Maar qua energie is dit veel beter voor mij. Ik hoef maar heel weinig te doen voor bepaalde vakken en haal voor de toets toch een 8. Zo kan ik thuis beter tot rust komen. Want echt nadenken lukt mij echt niet meer na een schooldag. 

Soms is de frustratie wel hoog. Dan zit ik in de les en baal ik dat we niet dieper op de stof ingaan. En dat dat waarschijnlijk ook niet meer komt op deze opleiding. Iets wat op het HBO wel was gebeurd. Ik vind het gewoon allemaal reuze interessant en wil er gewoon meer over weten. Soms kan ik best boos zijn op mezelf. Waarom deed ik gewoon niet wat beter mijn best? Maar zo simpel is het niet, want als ik iets deed, was het wel mijn best. Het waren de omstandigheden die alles behalve ideaal waren. Eerder dacht ik altijd ' wie gaat er nou de middelbare school verlaten zonder diploma? dan ben je toch ook niet echt slim bezig?'. Nu weet ik dat het soms geen keuze is. En ik ben al trots op het feit dat ik toch verder ben gegaan met school. En dat zelfs gewoon fulltime doe. Ondanks dat mijn lichaam wat anders afgeeft. Maar nog even door bikkelen en dan hebben we vakantie en kan ik 6 weken tot rust komen. <3

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel gaat beseffen dat het soms niet alleen maar een 'domme keuze' is om te stoppen met de middelbare school. Want soms is het gewoon geen echte keuze maar de enige goede oplossing

Heb jij een diploma van je middelbare school?

Liefs,
Denise

                                         Volg jij mij al op Instagram , Bloglovin' & Facebook ?

25 opmerkingen:

 1. Wauw wat knap dat je dit deelt. Zal voor velen een eyeopener zijn. Iemand dicht bij mij is door depressie ook gestopt met havo (ook slim genoeg voor vwo) en heeft helaas ook nog geen diploma. Die druk is inmiddels zo groot dat naar school gaan op t moment helemaal geen optie is. Heftig en ontzettend rot, maar wel de realiteit. Hopelijk komt er meer begrip voor situaties zoals deze en die van jou. Het is inderdaad niet altijd een keuze zoals iedereen denkt..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Justine! Jaa, dat is super lastig. Gelukkig kon ik na een stop van een halfjaar wel weer beginnen. Ik hoop dat de persoon die jij hier noemt ook snel weer de kracht en energie vind om een studie te gaan doen. Ja, ik hoop ook dat meer mensen gaan beseffen dat je er soms gewoon echt niks aan kan doen, en dat het niet alleen maar een domme beslissing is! <3

   Verwijderen
 2. Wat ontzettend knap dat je dit verhaal deelt. Je bent een kanjer!! En wow ons verhaal lijkt zoveel op elkaar. Ik ben ook gestopt met de havo en kon mijn plek totaal niet vinden op de vavo.

  Liefs,
  Kim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Kim! Je bent een topper. Heb onwijs respect voor jou! <3

   Verwijderen
 3. Ik herken je verhaal echt onzettend! Ik had havo/vwo advies en in 2vwo ging het zo slecht met me (persoonlijk gebied), dat ik naar 3 havo ging, daar bleef zitten en vervolgens naar speciaal onderwijs moest. op havo/ vwo was geen plaats en moest ik naar vmbo. Daar ben ik met ogen dicht cumlaude geslaagd. Ik heb nu mijn MBO4 diploma binnen, heb dit jaar 3 vakken op VAVO havo gehaald om zo zonder havo achterstand in kennis te starten aan mijn HBO. Je ziet, behoorlijk wat raakvlakken. Ik snap dondersgoed dat MBO voelt als presteren onder je niveau. Maar wat ik altijd onthou; je hebt het wel gedaan! Je krabbelt op in niveau en studeert verder! Je mag zeker trots zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aah wat vervelend dat het zo slecht ging! Maar wel super knap dat je zo door blijft gaan en dat je zelfs de VAVO nog extra hebt gedaan. Ik heb bewondering voor je doorzettingsvermogen! <3

   Verwijderen
 4. Ik snap je frustratie maar een mbo is zo slecht nog niet! Maar begrijp je heel goed ik had ook havo kunnen doen maar deed vmbo-t en daarna mbo maar nu doe ik alsof hbo maar de weg is een stuk langer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb zeker een middelbare school diploma, maar ook voor mij geld dat het niet is wat ik had moeten halen. Doordat ik eigenlijk veel beter kon dan mavo haalde ik mijn diploma met 2 vingers in mijn neus. Huiswerk maakte ik meestal tijdens de lessen en leren deed ik niet; ik haalde TOCH wel een 7 of 8 en soms zelfs 9. Als de leraren dat hadden gezien, dan had ik niet alleen 'hogerop' kunnen komen, ik was ook van mijn pesters af. Mijn vriendinnen en alle mensen waar ik mee omging zaten op de havo, dus dan had ik een veel leukere tijd kunnen hebben.

  Maar goed, water onder de brug, het is al 14 jaar geleden dat ik af studeerde. Maar ik baal er nog steeds van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aah wat vervelend dat het zo'n nare periode voor je was en je er nog steeds van kan balen. Super vervelend dat de leraren niet inzagen dat je eigenlijk beter kon! Bedankt voor het delen! <3

   Verwijderen
 6. Hee! Ik herken dit verhaal ook :) Ik heb havo gedaan, twee keer havo4, en daarna besloot ik ook om MBO-4 te gaan doen. Ik was er helemaal niet bij mijn mijn hoofd op de havo, zat niet lekker in mijn vel en voelde me daar niet op mijn plek. MBO was een supergoede keuze voor mij, en inmiddels heb ik mijn diploma gehaald en studeer ik nu HBO aan het Amsterdam Fashion Institute. Een omweg van zo'n 4 jaar, maar voor mij was het het absoluut waard. Ik vind het zo'n onzin als mensen zeggen dat je jaren 'verspilt' omdat je het wel had gekund! Het is allemaal goed en als ik het opnieuw zou doen, zou ik precies hetzelfde doen. Succes, liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat naar dat je je niet goed voelde op de havo. Maar wel super tof dat je nu alsnog hbo doet, en wat een gave opleiding zeg! Jaa, ik ziet het soms wel een beetje als verspillen, maar ik denk dat ik nu ook heel veel leer over mezelf en de stof natuurlijk. En dat het wel goed voor mij is dat ik wat ouder ben als ik naar het hbo ga! <3

   Verwijderen
 7. Hey meid, ik vind het knap dat je toch nog verder studeert en je zal zien dat je er vanzelf wel weer zin in gaat krijgen om verder te gaan. Je bent nooit te oud om te leren en verwijt jezelf maar niks, als het niet meer ging dan ging het niet meer. Ik ben zelf ook destijds met de middelbare school gestopt om medische en familiale redenen en nu 10j later begin ik aan een hbo opleiding :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief van je! En wat super goed dat je nu een hbo opleiding gaat doen! <3

   Verwijderen
 8. Wat goed dat je dit durft te delen. Voor jou was dit een goede oplossing en ook jij komt er wel! You go girl!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat goed dat je je verhaal doet! Klinkt als een echte rot periode en niet gek dat je dan niet meer de energie kan vinden om de boel 'goed' af te ronden. Heel knap dat je nu toch verder studeert en HBO komt dan vanzelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vind het knap dat je dit deelt! Ik heb zelf onwijs veel gespijbeld op het VMBO omdat ik gepest werd en het allesbehalve leuk vond. Ik ben wel geslaagd, met dank aan een fout in het wiskunde examen. MBO is fijn, ik vind het fijner dat het HBO, dat is allemaal zo veel onderzoeken (heb het ook maar 5 maand volgehouden op het HBO). Dus ik ben blij dat ik een VMBO en MBO diploma heb, dat HBO.. ik denk, nee weet, dat het jouw beter af gaat.

  Gewoon lekker rustig aan doen met alles en je komt er wel! You can do it. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Aah nee, wat naar dat je gepest werd! Ja, ik ben wel blij dat we veel in de praktijk gaan doen. <3

   Verwijderen
 11. Heftig verhaal! Ik heb net zoals jou ook mijn middelbare schooldiploma niet. Ik heb altijd HAVO gedaan en dat ging prima. Alleen met mijn dyslexie lukte het niet mijn examens te halen. Ik kan heel slecht tekst verklaren en haalde daarom enorm lage cijfers (een 1,6 voor Nederlands) en stond daarvoor een 7,6. Dit heeft me doen besluiten te stoppen met de HAVO en naar het MBO te gaan. Ik heb er nachten van wakker gelegen, wat heb ik gefaald, voor mijn doen. Alleen achteraf was het MBO het beste wat mij ooit is overkomen. Mijn docenten steunde me ontzettend met mijn blog, zagen daar toekomst in. Stage's hoefde ik niet te doen, mijn blog groot maken was hun wens en dat heb ik mogen doen. Als ik alles van te voren wist had ik me nooit zo rot hoeven voelen. En jij meis, alles brengt mooie dingen met zich mee en ervaring! Hopelijk schijn je over een paar jaar op het HBO!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat dapper dat je dit deelt! Ik ben nu alleen maar extra dankbaar dat ik gewoon gezond ben en mijn vwo kan doen. Toch supergoed dat je gewoon doorgaat en jezelf probeert te verbeteren!

   Verwijderen
  2. Wauw, wat super fijn dat je tijdens je studie zo goed met je blog bezig kon zijn. Onwijs lief dat ze je zo steunden. Naar dat je je eerst heel rot hebt gevoeld, maar wat fijn dat het zo goed is afgelopen. Dankjewel! <3

   Verwijderen
 12. Herkenbaar, ik ben van Havo 3 naar Mavo 4 gegaan, om zo naar MBO te gaan en nu uiteindelijk alsnog HBO te doen! Ook ik heb een omweg gemaakt, maar dat maakt niets uit. Ik ben 21 en zit in mn 2e jaar HBO. Ja, ik had nu klaar kunnen zijn, maar ik heb ook mensen van 28 in mn klas, dus wat maakt het uit. Je bent nog jong en je komt er wel. Gezondheid gaat voor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het super knap dat je nu HBO doet. Je bent een topper <3

   Verwijderen