woensdag 24 augustus 2016

Op naar mijn laatste schooljaar!


De vakantie is bijna weer voorbij. Aan de ene kant mag het voor mij nog wel een paar weken langer duren, aan de andere kant is het ook wel weer fijn om te beginnen. Want.. Hoe eerder het jaar ook weer afgelopen is en ik als het goed is, eindelijk (!) mijn diploma heb gehaald. Yaay!

5 september beginnen mijn lessen weer. Dan ga ik eerst een halfjaar naar school, om vervolgens nog een halfjaar stage te lopen. Die we overigens krijgen toegewezen en waar ik dus bijna geen invloed op zal hebben. Spannend! Ik volg trouwens de opleiding Pedagogisch medewerker jeugdzorg. 

Het eerste halfjaar zal naast de gewone lessen bestaan uit een scriptie schrijven en examens maken zodat we school hebben afgesloten als ik aan mijn stage begin. Maar ook bedenken wat ik hierna wil. Met al die drukte vliegt het jaar zo voorbij en voor mei moet je je geloof ik alweer hebben ingeschreven voor een vervolgopleiding. Al weet ik dus nog niet eens of ik dat wil. Ik weet niet of ik wel zo'n zin heb om hierna nog (minstens) 4 jaar te gaan studeren. Mijn schoolcarrière is nou niet echt soepeltjes verlopen en ik ben er ook wel een keertje klaar mee. Maar ik heb ook het gevoel nog lang niet genoeg geleerd te hebben, er is nog zóveel wat ik wil leren. Iets wat ik het komende (half)jaar dus nog even moet zien uit te vogelen.

Één ding wat ik absoluut zeker weet is dat ik echt niet kan wachten om dat diploma in ontvangst te kunnen nemen. Ik ben gestopt met HAVO dus ik heb, op wat certificaten na, nog steeds geen diploma. Dit diploma betekend dus eindelijk een soort van waardering voor 19 jaar (!!) werken. Dat alles niet voor niks is geweest. En dat ik een groot hoofdstuk af kan sluiten en opnieuw kan beginnen. Aan een nieuwe opleiding, óf aan een baan.


Alhoewel ik stiekem denk dat ik er nog wel een opleiding achteraan ga doen, kan dit zo mijn laatste schooljaar voor altijd zijn. WAT? Dat klinkt zó raar. Sommige van mijn vriendinnen hebben al 'een echte baan' en gaan dus niet meer naar school. Dat klinkt zó raar want voor mijn gevoel ben ik net van de basisschool af ofzo. En zijn dit soort banen voor volwassen, voor de grote mensen. En nu kan je mij niet echt groot noemen, maar met mijn 21 jaar ben ik officieel toch al wel volwassen.

Bij mijn vorige stage merkte ik dat ik het werken in het werkveld toch wel erg leuk vond. Mijn kennis toe te kunnen passen en bezig te zijn met de doelgroep die ik zo geweldig vind en waar mijn passie ligt. Ik vind het soms nog wel eens lastig dat ik in mijn ogen zo ver achter loop en dat als het gewoon goed was gegaan ik aan mijn laatste HBO jaar begon in plaats van aan mijn laatste MBO jaar, maar ik denk dat ik de goede keuze heb gemaakt. Mocht ik naar het HBO gaan, heb ik al wat (positieve!) ervaring met stage's en dat is natuurlijk erg mooi meegenomen. En daarbij is het soms gewoon ook wel wat handiger in bijvoorbeeld de jeugdzorg als je iets ouder bent ( is mij verteld ;-) ).

Wanneer ga jij afstuderen? Of ben je al afgestudeerd? En hoe was dat?

Liefs,
Denise

                              Volg jij mij al op Bloglovin'Facebook en Instagram?

2 opmerkingen: