zaterdag 19 september 2015

Albumrecensie: Nick en Simon - OpenEen nieuw album is niet alleen voor de artiest zelf spannend, maar wij, als fans vinden het ook wel spannend om nieuwe muziek te horen. Vinden we het net zo goed als het vorige album? Of wordt het een flinke tegenvaller? Ik ben namelijk niet zo'n fan die alles per definitie ook echt goed vindt. Gisteren was het dan eindelijk zo ver. Na 3 jaar brachten Nick en Simon - waar ik oh zo fan van ben- eindelijk weer een nieuw studio album uit. Benieuwd wat mijn eerste indruk is? Lees dan verder!


2 weken geleden brachten ze een magazine uit. De Nick en Simon. Daarbij zat al een voorproefje van het album Open. Namelijk: de single Open je hart die al ongeveer een maand uit is, een nieuw liedje (Het is wat het is) en een medley van de rest van het album. Toen ik voor de eerste keer die medley luisterde dacht ik stiekem een beetje: is dit het? Er stonden wat mij betreft een paar mooie liedjes op, maar het meeste leek erg oppervlakkig. Van die cliché nummers waar er al honderden, duizenden, nee miljoenen van zijn. Maar niks bleek minder waar..

Op het youtube kanaal deelden ze al wat teasers van liedjes. Die stukjes van iets langer dan een minuut tonen al wat meer van een liedje dan de medley die op de pre- cd stond. En die beloofden wat! Niks geen oppervlakkige liedjes - nouja, een paar dan -, maar er was al wat meer diepgang. Opluchting. Muziek is namelijk heel belangrijk voor mij. Ik vind er veel herkenning in en muziek omschrijft soms zo goed wat ik bedoel, maar waar ik geen woorden aan kan geven. Het is daarom zo fijn als er een liedje wordt uitgebracht die je die woorden kunnen geven. Je laten voelen dat je niet de enige bent met iets. Ik vind die herkenning heel veel in de muziek van Nick en Simon. En doordat ik elk woord versta, in tegenstelling tot sommige Engelse liedjes, komt het ook eerder binnen. Fijn!

Open heeft een heel andere sound dan dat we gewend zijn van Nick en Simon. Wat ik eerst even wennen vond. Vooral bij de eerste single Open je hart had ik dat heel erg. Maar hoe vaker ik het luisterde, hoe leuker ik het vond. Zie het als het drinken van wijn, toen ik mijn eerste glas dronk vond ik dat ook niet zo lekker, nu des te meer ;-).

Mijn favoriete nummers zijn in willekeurige volgorde:

Zonder jou
Ik weet dat je sterker bent
Het is wat het is
Open je ogen


Open telt 14 nummers. Eigenlijk 15, maar daar kom je pas achter als je de hele cd afluistert ;-) . De albumpresentatie is op 2 oktober in een uitverkocht Paradiso. Leuk feitje: Vandaag is het precies 3 jaar geleden dat ze hun vorige album 'Sterker' in een uitverkochte Carré voor het eerst lieten horen. Én het is vandaag ook precies 2 jaar geleden dat ik een ontmoeting met Nick en Simon had :-).

Open kan je o.a. bestellen bij That's Entertainment. Voor de liefhebbers: je kan ook een LP van Open kopen.


Liefs,
Denise

6 opmerkingen:

 1. Ik moest bij de previews en eerst ook bij Open Je Hart (al snap ik nu niet meer waarom, want Open Je Hart is nu al één van mijn favoriete N&S liedjes) even wennen. Maar ik vind het een erg leuk & goed album. Heel leuk hoe ze een stapje verder zetten in hun muziek. Ik hoop dat hierdoor nog meer mensen beseffen dat N&S geen volkse muziek etc. maken (kan ik me soms erg aan ergeren als ik dat lees). N&S hebben altijd erg mooie ballads, ik vind Zonder Jou erg mooi (al had Simon ook heel mooi op het liedje geklonken, maar ik snap helemaal waarom hij dat liedje niet kon zingen). Ik moet mijn favorieten behalve Open Je Hart nog bepalen, maar had gisteravond Voelt Zo Goed in m'n hoofd.
  Ik wou even zeggen dat ik je blog erg leuk vind. Dit is de eerste keer dat ik reageer. Ik vind het echt tof dat je zo regelmatig de mogelijkheid hebt om naar N&S of andere optredens te gaan. Ik woon ook in het oosten van het land en zou heel graag vaker gaan (mijn laatste optreden is de theatershow op 3 maart) - maar vervoer is vaak een probleem. Erg jammer. Ga zo door met je blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een lieve reactie, dankjewel! Ik vind de ballad ook heel erg mooi en 'zonder jou' geeft me kippenvel. Vervoer is inderdaad wel lastig, dat merk ik zelf ook. Gelukkig kwamen/komen ze regelmatig in de buurt. Ik hoop voor je dat je ze snel weer eens kan zien <3

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je, dat hoop ik ook! En soms zijn ze in de buurt, maar dan is het heel duur (Preston Palace) :( al wou ik altijd wel graag gaan. Ik ga sowieso Simon zien met z'n solotheatertour (2e Paasdag), nu al benieuwd! Hopelijk geven ze volgend jaar ook een jubilieumconcert, hopelijk ergens anders dan in Ahoy. Fingers crossed!
  En ze komen volgens mij ook weer snel op TV met een nieuwe Dream. Ik las ergens 7 november maar weet niet of dat klopt, omdat het vaak in januari begint.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Preston is onwijs leuk maar ook erg veel geld. Ah wat leuk dat je naar Simon gaat, ik ga dan ook. Kan ik mooi op de fiets naartoe haha. In het magazine stond inderdaad dat het in nov begint. Precieze datum weet ik zo niet :-)

   Verwijderen
 4. Hihi, handig. Op de radio hoorde ik gister woensdag 4 november. We'll see.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had er ook willen zijn, leuk joh:)

  Liefs Irene

  BeantwoordenVerwijderen