zondag 8 november 2015

Geen paniek!
Toen mijn beste vriendin mij vroeg of ik meeging naar een cabaret voorstelling over psychiatrische ziektes moest ik toch even nadenken. Is dat nou wel zo'n goede combi? Kan je daar wel grapjes over maken? Ik had wel eens eerder wat over de voorstelling gelezen en had wel een beetje mijn twijfels. De grapjes konden best hard zijn. Ik waagde de gok en dus zat ik vrijdagavond in het theater in Enschede.De voorstelling is verdeeld over 2 stukken. Voor de pauze is Marjolijn van Kooten aan de beurt. Zij is cabaretier en ervaringsdeskundige aangezien zij last heeft van behoorlijk heftige paniekaanvallen. Na de pauze komt Bram Bakker. Hij is psychiater en verleent volgens Marjolein de 'nazorg' van de avond ;-).

Het idee achter de voorstelling vind ik ten eerste wel goed: het taboe verbreken. Dat is wel echt hard nodig. 1 op de 5 mensen krijgt last van paniekaanvallen. 1 op de 3 van een psychiatrische ziekte. VEEL! Dit soort cijfers worden ook genoemd in de voorstelling en kunnen je wel aan het denken zetten. Tegelijk is de voorstelling ook gewoon grappig. Wat beiden vertellen is wel gewoon de realiteit in de praktijk. Maar hoe ze het brengen is gewoon erg goed.

Voor de voorstelling is het aan de ene kant juist wel leuk om bekend te zijn met het onderwerp. Dat kan als 'ervaringsdeskundige' op het gebied van therapie, als hulpverlener in opleiding of als bijvoorbeeld een psychiater. Ik kan me voorstellen dat het voor een psychiater of therapeut heel leuk is om te zien hoe een patiënt nou écht tegen zo'n behandeling aankijkt. Of om in het laatste deel herkenning te zien over hoe een psychiater zo'n sessie beleefd. En als patiënt kan de herkenning  in het eerste deel juist verfrissend zijn. 'Oh, ik ben dus niet de enige bij wie dat zo gaat, die zo denkt of die op zo'n manier naar de behandeling kijkt'.

Maar ook als buitenstaander is het gewoon erg grappig en leerzaam om te kijken. Het is een serieus onderwerp en er wordt op een respectvolle en leerzame manier mee omgegaan. Marjolein en Bram weten waar ze het over hebben. Dat merk je en dat is fijn. Er zijn duidelijk niet zomaar 2 mensen van straat geplukt om grapjes over zo'n onderwerp te maken. Dat kan ook lang niet iedereen. De grapjes zijn soms hard maar respectvol. Dus ja. je kan best grapjes maken over psychiatrische ziektes :-)

Wat vind jij, kan je over dit soort onderwerpen een cabaret maken?

Liefs,
Denise

                                 Volg jij mij al op Bloglovin'Facebook en Instagram?

4 opmerkingen:

 1. Ik vind het juist wel mooi dat er 'leuk' gedaan kan worden over zo een onderwerp.
  het heeft mij altijd erg geboeid en lijkt me daarom best leuk om die voorstelling te zien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit klinkt wel goed. Als mensen die er niets vanaf weten random grappen erover maken, daar kan ik niet tegen. Maar misschien zo wel. Ligt eraan waar ze het precies over hebben en of me dat erg raakt. Moet toch wel uitkijken met mn ptss

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zo stond ik er ook in hoor. Ik kan normaal absoluut niet lachen om bepaalde grappen, maar toch is het ze gelukt haha. Over ptss waren er niet echt grappen :)

   Verwijderen