zaterdag 10 oktober 2015

Psychische ziektes, je kiest er niet voor!Ik kwam er zojuist achter dat het vandaag World Mental Health Day is. En ik wil er toch nog even aandacht aan besteden. Vandaar dit extra artikel. Mentale gezondheid is iets wat mij aangrijpt. Psychische ziektes komen zo onwijs vaak voor. Ik leer erover op school en zie het van (heel) dichtbij. Ik vind het super goed dat hier aandacht aan wordt besteed. En er zou véél meer begrip voor moeten komen. En niet alleen nadat het te laat is geweest voor (een bekend) iemand.Stel je voor. Je voelt je zo onwijs slecht, maar de mensen zeggen dat je 'je er maar overheen moet zetten. Je maar gewoon positief moet denken, niet zo bang moet zijn, je maar gewoon iets moet eten. Zo moeilijk kan het toch niet zijn. Je stelt je aan. Persoon X heeft het véél erger dan jij, die doet toch ook niet zo gek, is toch ook wel gewoon gelukkig.'

Lieve mensen, voor een ziekte kies je niet. Voor kanker kies je niet. Voor een hartafwijking, longziekte of een geamputeerd been kies je niet. Net zo min als je kiest voor een eet- of angststoornis, depressie en al die vele andere psychische ziektes. Het woord zegt het al. Ziektes. Het heet niet psychische ' ik stel me aan'. Je kiest er niet voor om jezelf elke dag in slaap te huilen. Elke dag je laatste beetje energie bij een te plukken om de dag door te komen. Je kiest er niet voor om niet te kunnen werken omdat je hoofd al je energie opslokt. Je kiest er niet voor om je haar te verliezen omdat je niet genoeg vitaminen binnen krijgt om het gezond te houden. Je kiest er niet voor om elke dag maar bezig te moeten zijn met het de baas zijn van gedachten die zeggen dat je er maar beter een eind aan kan maken.Je kiest er niet voor om niveaus te zakken omdat je in je hoofd te druk bent voor school. Je kiest er niet voor om dat ene kleine beetje geluk dat je eventueel nog kan ervaren, uit een potje te halen. Je kiest er niet voor om de hele dag binnen te zitten, omdat je niet naar buiten durft. Je kiest er niet voor om de wereld zo zwart te zien. Om je familie zo verdrietig te zien omdat jij niet eet. Niet kán eten. Of het daarna weer uitspuugt. Je kiest er niet voor om elke dag een vrolijk masker op te moeten zetten. Je kiest je niet voor om opgenomen te worden omdat het zo slecht met je gaat, je leven op dit dat moment stilstaat terwijl de rest van de wereld vrolijk door blijft draaien. Je kiest er niet voor om vrienden te verliezen, omdat zij niet begrijpen wat er in je hoofd omgaat. Je kiest er niet voor om je elke dag, zelfs op je geluksdag, je zo onwijs somber te voelen dat je niet meer weet waar je het zoeken moet.Je kiest er niet voor om je nooit echt goed te voelen, hoogstens wat minder somber dan andere dagen. Je kiest er niet voor om niet meer te kunnen genieten van dat ene concert van die artiest waar je zo fan van bent. Psychische ziektes. Je kiest er niet voor. 

Ik vond nog wat pakkende plaatjes:


Ziektes kunnen we helaas niet zomaar laten verdwijnen, maar we kunnen er wel met z'n allen voor zorgen dat het er mag zijn. Dat er geen taboe meer op rust. Mocht jij je voelen zoals in dit artikel beschreven wordt? Zoek professionele hulp. Dat is zo belangrijk. 'Ik weet dat je sterker bent'.

Disclaimer: Bovenstaande schrijf ik niet allemaal vanuit mijzelf. Internet, boeken en inlevingsvermogen helpt. Don't worry. Ik wil gewoon dat er aandacht aan dit onderwerp wordt besteed :)

Liefs,
Denise

7 opmerkingen:

 1. Super dat je hier aandacht aan besteed! Inderdaad, het is niet voor niets psychische ziekte.. en niet psychische aanstellerij of iets dergelijks. Ik denk dat psychische dingen nog te vaak onderschat worden. Wat jammer is!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw wat goed geschreven! Er heerst helaas nog zo'n taboe op psychische ziektes en er zijn ook zo veel vooroordelen over. Zo jammer, want het bemoeilijkt het beter worden voor deze mensen alleen maar als er steeds zo over gedacht wordt. Hoop dat dat nog eens kan veranderen en een psychische ziekte net zo wordt gezien als een 'normale' ziekte en niet als aanstellerij. Fijn dat je hier aandacht aan besteedt! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel goed, Denise!!! Weg met die taboesfeer!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als iemand die zelf in een depressie heeft gezeten sla je de spijker op zijn kop! Ik kan me erg vinden in de eerste afbeelding. Kudo's voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een super mooi artikel. Ik ben het helemaal met je eens, niemand kiest ervoor om een psychische ziekte te hebben, dus laten we dan ook niet mensen vertellen hoe zij zich moeten voelen of vertellen dat zij zich aanstellen met hun ziektes. Heel mooi geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed dat je hier aandacht aan besteed hoor!!

  liefs Irene

  BeantwoordenVerwijderen