zaterdag 28 november 2015

Heb je nou nog geen rijbewijs?Wat? Je bent bijna 20 en je hebt nog steeds geen rijbewijs?! Huh, je bent nog niet eens begonnen met rijles? Klopt. Zuur. Maar waar. In dit vertel ik je waarom.

Edit: dit artikel schreef ik al ongeveer een halfjaar geleden ( vandaar de bijna 20 en bijna 2 jaar. Ik wil het artikel graag zo laten als hoe ik hem destijds geschreven heb), maar ik durfde hem nooit online te zetten. Nu, als dit artikel (eindelijk) online komt, heb ik het idee om begin 2016 te beginnen. Mijn gezondheid is alles behalve optimaal maar anders komt het er nooit van! :-) 

Vooral toen ik net 18 was, inmiddels alweer bijna 2 jaar geleden dus, werd me heel vaak gevraagd wanneer ik nou eens ging beginnen met rijles. Want dat hoort toch? Je wordt 18 en begint met rijles. Het liefst nog op je verjaardag zelf. En nu het kan, het allerliefst nog eerder. Het klinkt allemaal zo vanzelfsprekend. En dat was het ook voor mij. Totdat ik 18 werd.

Rijles kost nou eenmaal heel veel geld. Nu was dat niet mijn probleem. Dat was en is, namelijk mijn gezondheid. Ik wist eigenlijk zeker dat het me destijds niet ging lukken om mijn rijbewijs te halen. Mijn energie en concentratie waren zodanig laag dat het mij in combinatie met een overvol hoofd, niet lukte om examens voor de HAVO te doen. Als dat me al niet lukte, durfde ik dan wel achter het stuur van een auto te kruipen? Het antwoord was simpel: Nee. Als ik aan mijn rijles begin wil ik ook het vertrouwen hebben dat ik het kan afmaken. Opgeven staat niet in mijn woordenboek, maar dat is soms wel nodig. En dat zou ik onwijs zonde vinden van al mijn energie én geld wat ik er in zou stoppen.

Natuurlijk baal ik dat ik mijn rijbewijs niet heb. Ik wil het echt zo onwijs graag. Vooral nadat de één na de andere vriendin hem haalde. En als mijn Facebook dan volstroomt met enthousiaste berichten van mensen die een stuk jonger zijn dan ik die hun eerste rijles erop hebben zitten moet ik soms toch wel even slikken. Het voelt toch als een falen. En ik weet ook wel dat ik er niks aan kan doen, maar het is wel ontzettend balen. Oh, ik heb trouwens ook faalangst. Dus alleen de gedachte aan het besturen van zo'n auto bezorgd me al kippenvel, maar dat is denk ik gewoon een kwestie van doen en overwinnen. Gaat vast lukken!

Maar ooit, als jullie wat blonde haren boven een stuur uit zien komen, schrik niet. Dat ben ik waarschijnlijk. ( tja; 1,56 hè) Tot die tijd doe ik het allemaal nog even lekker op de fiets, met de trein of taxi papa ;-). Mijn tijd komt nog wel. Het gevoel van vrijheid en  het niet meer afhankelijk zijn van anderen of het openbaar vervoer lijkt me heerlijk. Binnen de stad zou ik toch gewoon mijn fiets pakken, maar het gevoel dat je zelf ook verder weg kan, lijkt me fijn! Dus pas op, ooit cross ik jullie allemaal voorbij in mijn crème kleurige Mini Cooper!

Heb jij je rijbewijs al?

Liefs,
Denise


5 opmerkingen:

 1. Je moet gewoon beginnen wanneer jij je er goed bij voelt. Als je achter het stuur kruipt en het toch niet fijn vind is dat helemaal niet erg. Neem lekker je tijd. Ik heb zelf ook mijn rijbewijs nog niet. Ik heb het als afstudeer cadeau gekregen maar toen verhuisde ik naar Frankrijk haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik herken je! Ik ben ook 18 maar heb m'n rijbewijs ook nog niet. Ik doe idd lekker met de fiets en ov! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb mijn rijbewijs al wel en ik heb gewoon mazzel gehad dat ik me rond mijn 18e goed genoeg voelde. Ik heb later wel periodes gehad dat ik niet met de auto ging omdat het niet veilig aanvoelde. Want dat is het gevaar van auto rijden. Als je je niet kan concentreren is dat onveilig terwijl het bij een examen, boek, film, etc, alleen irritant is. Dus hoe moeilijk het ook is, het is goed dat je niet toch bent gaan rijden!
  En als je in 2016 gaat beginnen zal je wel merken dat een rij-instructeur het ook wel zegt als hij denkt dat het niet veilig is. Dus als hij denkt dat het kan, dan gaat het je vast lukken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb mn rijbewijs dan wel, maar heb ook al 2 jaar niet kunnen rijden. Dus in principe schiet ik daar ook weinig mee op haha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben pas in juli begonnen op mijn 21e en heb ook faalangst. Gelukkig heb ik een rijschool gevonden die daar heel goed en rustig mee omgaat en je ook gerust stelt en echt de tijd voor je neemt. Mijn tip is dan ook als je gaat beginnen, doe goed onderzoek en kies de rijschool en instructeur die jij dat gevoel van zekerheid kan geven en vertrouwen in je eigen kunnen!

  BeantwoordenVerwijderen