vrijdag 13 maart 2015

Mijn opleiding: DansopleidingZoals jullie misschien wel weten vind ik dansen echt onwijs fijn om te doen. Dus toen Brittany van Dailybreakfast vertelde dat ze een dansopleiding doet, werd ik gelijk enthousiast. Hoe gaaf is het om van je grote passie je beroep te maken? Lees verder voor het interessante verhaal van Brittany!


Mijn naam is Brittany en ik doe een dansopleiding. Ik zit nu in mijn vierde en laatste jaar. Een dansopleiding is moeilijker dan je denkt. Heel veel mensen denken dat het maar een beetje rond huppelen is maar nee, het is veel zwaarder dan dat. Benieuwd naar wat mijn dansopleiding inhoudt? Lees dan snel verder.

Waarom een dansopleiding?
Ik dans als sinds ik 3 jaar oud was. Dansen is echt mijn passie. Toen ik in het vierde jaar van de middelbare school zat moest ik stage lopen. Het maakte niet uit waar, dat mocht je helemaal zelf kiezen. Ik koos ervoor om bij mijn dansschool stage te lopen. Ik liep maar twee weken stage maar na die twee weken wist ik gelijk wat ik hierna wou doen, ik wou dans lerares worden!

Auditie doen & medische keuring.
Nee, je kan niet zomaar een dansopleiding doen. Je moet eerst door de auditie dag heen komen. Mijn auditie bestond uit: klassiek ballet, jazz, flamenco, modern, een presentatie en intake gesprek. Als je door was werd je gebeld en anders kreeg je een brief. Ik kreeg een belletje, woohoo ik was door! Voordat je de opleiding écht mocht doen moest je eerst door een medische keuring heen komen. Ik werd op van alles getest en vond het eigenlijk best wel eng maar ik was gelukkih door. Nu was ik echt aangenomen!
Niet alleen boeken, ook kleren.
Met "normale" opleidingen hoef je alleen boeken te kopen, zo is het bij de meeste opleidingen in iedergeval. Bij de mijne niet. Het zou een beetje raar zijn als ik in mijn spijkerbroek moest dansen, toch? Daarom kreeg ik een brief thuis gestuurd met niet alleen een boeken lijst maar ook een kleding lijst. Aangezien ik zelf als op dansen zat had ik al heel veel items, dat scheelde gelukkig wel. Denk hierbij aan: ballet schoenen, panty's en dans broeken. 
Mijn lessen.
Ik doe een MBO opleiding niveau 4. Ik zit 5 dagen per week op school. Dat is voor mij dus fysiek en mentaal heel erg zwaar. Ik heb net zoals de meeste mensen die een opleiding doen een standaard rooster. Mijn rooster bestaat uit : 
- 18 uur dansen. 7.5 uur klassiek, 3 uur graham (modern), 3 uur jazz, 3 uur modern/ballet en 1.5 uur werelddans. 
- Engels (heb ik al afgerond)
- Nederlands (heb ik al afgerond)
- AOV.
- SLB.
Omdat ik een dansopleiding doe betekent het niet dat ik alleen maar dans. Ik heb niet veel theorie vakken maar ook die horen er helaas bij. 
Stage
Nu zou je denken dat 18 uur in de week dansen wel genoeg is, toch? Nou nee dus. Ik moet ook nog 3 uur per week stage lopen. Ik heb hier uiteindelijk 5 uur van gemaakt. Dat is dus 23 uur in de week dansen. Ik heb een hele goed band met mijn stage begeleidster en ik heb al een baan aangeboden gekregen voor volgend jaar, daar ben ik natuurlijk onwijs blij mee!
Vrije deel.
Vrij? Dat klinkt wel goed toch? Nee, dit betekent in dit geval helaas iets heel anders. Naast 18 uur in de week dansen en 5 uur per week naar stage, moet ik nog tijd zien vrij te maken voor 3 uur in de week vrije deel. Dit houdt in : 3 uur extra stage, 3 uur choreograferen van een stuk of 3 uur als danser in iemands stuk. Ik heb ervoor gekozen om voor de zekerheid nog 2 uur extra stage uren te lopen en ik zit in drie mensen hun stuk. Ik kom denk ik wel aan mijn uren haha. 
Wat wil je worden?
Ik krijg vaak de vraag wat ik hierna wil worden en wat ik met mijn diploma allemaal kan. Ik wil zelf gewoon danslerares zijn op een amateur dansschool. Ik zou hiermee ook mijn eigen dansschool kunnen beginnen, choreograferen of zelf schitteren op podium maar dat wil ik allemaal niet. Ik wil niet tot mijn 70e dans lessen geven dus ik ben nog opzoek naar een back-up plan maar voor nu ben ik erg tevreden met mijn opleiding en mijn mogelijkheden voor als ik afgestudeerd ben.

Wauw, wat een gave opleiding! Het lijkt me wel ontzettend zwaar, dus ik vind het ook ontzettend knap van haar. Dankjewel voor je interessante verhaal Brittany! Wil jij ook wat vertellen over je opleiding? Stuur een mailtje naar blogbydeslie@hotmail.com en wie weet zie jij je verhaal binnenkort op de blog

Liefs,
Denise

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuke opleiding! Heel tof als je van je passie je beroep kunt maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuk idee, ik doe een theater opleiding en wij zitten in het gebouw met de dans opleiding. Leuk om te lezen! X

    BeantwoordenVerwijderen