vrijdag 6 maart 2015

Mijn opleiding: Thuisstudie pedagogisch medewerker
5 dagen in de week fiets ik naar het station om vervolgens met de trein naar school te gaan. En met mij nog vele anderen, want de trein zit altijd propvol. Toch gaan niet alle studenten naar school voor hun opleiding. Hoe dat zit vertelt Kim van dailybreakfast je. Kijk je mee?

Hey! Ik ben Kim, ik ben 19 jaar en blog op dailybreakfast.nl. Ik volg een thuisopleiding Pedagogisch Medewerkster en wil hierna in de Kinderopvang gaan werken. Een thuisopleiding is iets unieks en veel mensen kijken me raar aan als ik erover vertel. Niet veel mensen weten namelijk het bestaan hiervan. Toen de meiden van Blogbydeslie iemand voor hun rubriek zochten was het voor mij een top gelegenheid om is iets over mijn opleiding uit te leggen.
Wat houd een thuisstudie in?
Bij een thuisstudie volg je je studie thuis. Je gaat niet naar een school of universiteit toe. Je volgt een thuisstudie in je eigen tijd. Je krijgt je huiswerk opgestuurd. Dit gebeurt meestal per post of per email. Wanneer je dit gemaakt hebt, stuur je het weer op. Je huiswerk wordt nagekeken door je begeleider. Een groot voordeel aan een thuisstudie is dat je zelf je tijd in kan delen. Hierdoor kan je hiernaast gewoon naar de dokter gaan, rijles nemen of werken.

Studieprogramma
Bij een thuisopleiding werk je met kerntaken. In 1 jaar tijd heb ik 3 kerntaken die ik moet afwerken. Per kerntaak moet ik 3 theorietoetsen maken. Als je die toetsen hebt gehaald ben je met je eerste examens klaar en mag je door naar de volgende kerntaak. De kerntaken waar ik dit jaar aan moet werken zijn: Opstellen van een activiteitenprogramma en een plan van aanpak, Opvoeden en ontwikkelen van het kind/de jongere en Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken. Hierbij moet ik de vakken Pedagogisch medewerker, Methodisch begeleiden, Clïent en omgeving en Communicatie en organisatie volgen. Ik krijg geen algemene vakken, alleen de vakken die je echt in de praktijk nodig zult hebben.

Contact met je begeleider
De mentoren helpen je met al je algemene vragen. Voor al je inhoudelijke studievragen kun je terecht bij je docenten. Het contact met docenten verloopt eenvoudig en snel via de digitale leeromgeving Fronter.

Waarom volg jij een thuisstudie?
Ik volg een thuisstudie omdat ik een sociale angststoornis heb. Door deze stoornis was het voor mij niet meer mogelijk om naar school te gaan. Ik bleef twee jaar op hetzelfde niveau hangen en had totaal geen concentratie omdat ik me altijd druk maakte. Door deze kans kan ik toch studeren en word ik niet afgeleid door mijn angst.

Examens
Vier keer per jaar heb je de mogelijkheid om examens te maken. Dit is het enige wat je niet thuis kan doen. Door middel van deze examens wordt getoetst of je de stof begrijpt en beheerst. Is dit het geval dan krijg je er een voldoende voor en kan je verder gaan met het volgende onderdeel.

Vrijheid
Je hebt ontzettend veel vrijheid wat enerzijds natuurlijk een voordeel is om tot rust te komen of om te werken, maar té veel vrijheid, brengt valkuilen met zich mee. Het is namelijk heel verleidelijk om in je bed te blijven liggen als de wekker gaat; je hoeft immers toch niet op tijd op school te zijn! Het is ook makkelijk om jezelf wijs te maken dat je morgen extra hard gaat werken voor vandaag een dagje vrij (dit kun je overigens makkelijk doen aangezien je in schoolvakanties door kunt werken maar je weet van jezelf het best, of je dit ook echt doorzet).  Je kunt aan de andere kant ook té prestatiegericht zijn en te snel willen gaan. Dan maak je fouten en moet je dingen overnieuw doen en leer je eigenlijk niets. Je kunt beter een rustig tempo aanhouden waarmee je het red in de tijds span die je er voor gekregen hebt.

Kosten

De kosten van een thuisstudie zijn heel verschillend. Ik volg mijn thuisstudie bij de NTI en betaal €38 per maand aan lesgeld. Als ik een examen wil doen moet ik daar €70 per examen voor betalen. Best duur allemaal, maar het komt over een met het lesgeld wat je bij een normale school betaald in een jaar. 

Wauw, wat ongelofelijk knap en moedig vind ik het van Kim om voor deze weg te kiezen. Het lijkt me absoluut niet makkelijk en dat maakt haar beslissing des te knapper. De opleiding die ze volgt past natuurlijk helemaal in mijn straatje, dus ik vind het onwijs leuk dat ze haar verhaal met ons wilt delen. Wil jij ook wat over je opleiding vertellen? Dat kan! Stuur een mailtje met wat info naar blogbydeslie@hotmail.com en misschien staat jouw verhaal binnenkort op deze blog. 

Liefs,
Denise


1 opmerking: