vrijdag 6 februari 2015

Mijn opleiding: Maatschappelijk Werk en Dienstverlening


Kim reageerde op mijn Facebook oproepje en wou wel wat over haar opleiding vertellen. Ontzettend leuk, vinden wij! 


Kim is 26 jaar en woont in het noorden van ons land. Ze blogt op Vintage and Beauty en een 'groene' blog Alleenpuur en vandaag vertelt ze op Blog by Deslie wat over haar opleiding


Om mij heen hoor ik vaak mensen twijfelen over de studie keuze. Vooral nu de economie zo slecht is lijkt het nóg belangrijker om goed na te gaan wat verstandig is om te kiezen. Is studeren altijd nog de optie? 
Zelf ben ik 4 jaar geleden afgestudeerd aan de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Met het geluk dat ik deze versneld mocht doen omdat ik hiervoor een versnelde SPW opleiding had gedaan. Het klinkt heel slim om 2 opleidingen af te ronden in 6 jaar tijd. Achteraf had ik het tóch anders aangepakt.
Ik koos voor de studie MWD omdat ik merkte tijdens mijn stage als Activiteitenbegeleider dat ik graag meer verantwoordelijkheid wou. Na overleg met mijn stagebegeleidster en met collega's ontdekte ik dat ik hiervoor echt verder moest leren. Zogezegd, zo gedaan. De opleiding viel in het eerste jaar totaal anders dan ik had verwacht. Vakken als Recht, rekenen maar ook methodiek vielen enorm pittig uit. Veel taaie stof maar dit hoorde er nou eenmaal bij. Zonder de algemene kennis van het werkveld kan je niet verder ingaan op het sociale aspect. 
Een tijdje twijfelde ik nog tussen SPH en MWD. In het tweede jaar moest je definitief ergens voor kiezen. Omdat ik als Maatschappelijk Werkster ook SPH functie kan uitoefenen en dit andersom iets lastiger blijkt te zijn leek dit me de verstandigste keuze. Tijdens mijn studie leerde ik enorm veel over mezelf. Het 3e en 4e jaar is echt gericht op veel reflecteren en jezelf ontplooien als professional. Ik ontdekte bijvoorbeeld dat ik heel zelfverzekerd overkom op momenten dat ik juist heel onzeker ben tijdens video opdrachten. Dood eng vond ik het al die opdrachten maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Hierdoor ben ik wel professioneler gaan werken.

Specialiseren is de key

Tijdens de opleiding kan je kiezen voor een specialisatie. Het is belangrijk dat je hier goed over nadenkt. Deze heb je zeker nodig als je gaat solliciteren. Ik heb bijvoorbeeld door mijn MBO studie al veel ervaring in de gehandicaptensector. Tijdens een HBO opleidng (vooral als deze versneld is) heb je minder stages. Twijfel je? Doe dan eerst een MBO opleiding. Vaak kan je bij een werkgever ook een werk en leer plek krijgen. In de zorg vragen werkgevers vaak om bijscholing. 
In mijn studie kon je kiezen in specialisaties zoals GGZ agoog (hiermee kan je aan het werk binnen de GGZ), maar ook ouderzorg, gehandicaptenzorg en rouw en verlieskunde. Er is veel mogelijk en het aanbod verandert zo nu en dan. Laat je goed informeren door iemand uit het werkveld en doe tijdens je studie al praktijkervaring op. Een jaar nadat ik klaar was met mijn studie begonnen de bezuinigingen er flink in te hakken. Er is nu weinig werk. Mijn geluk was dat ik als Begeleider al veel werk ervaring op heb gedaan. Het geeft me een voorsprong op anderen.
Op dit moment werk ik alleen op PGB basis betaald in de zorg en ben ik druk bezig met het opzetten van een dagbesteding voor ouderen met NAH. Een doelgroep die me nauw aan het hart ligt. Omdat ik 2 jaar geleden thuis kwam te zitten begon ik een fashionblog (vintageandbeauty.com) waar ik mijn liefde voor vintage deelde. In die 2 jaar tijd is mijn blog enorm gegroeid en heb ik veel leuke dingen mee mogen maken. Uiteindelijk heb ik besloten om in januari nog een groene blog ernaast op te starten. AlleenPuur.nl is de plek waar ik mijn groene tips deel. Ik ben ervan overtuigd dat we samen de wereld een stukje beter kunnen maken en geloof dat materialisme niet goed is voor de samenleving. 

Kim, bedankt voor je interessante verhaal. Lijkt me een erg leuke opleiding! 
Wil jij ook wat over je opleiding vertellen? Stuur dan een mailtje naar blogbydeslie@hotmail.com

Liefs,
Denise

2 opmerkingen: