vrijdag 20 februari 2015

Mijn opleiding: PABOVandaag vertelt Ashley over haar opleiding. Ze blogt op Duurzaam Geluk en vertelt vandaag hier wat over de PABO. Kijk je mee?''Herinner je je nog dat moment toen je in de vriendenboekjes moest schrijven wat je later wilde worden? Bij mij kwam op die plek altijd 1 antwoord te staan: juf!  Tijdens mijn eigen basisschooltijd had ik namelijk echt de leukste, liefste en inspirerende juffen gehad. Naarmate ik ouder werd wilde mijn toekomstbeeld nog wel eens veranderen: kapster, schoonheidsspecialiste of ‘iets met mensen doen’ kwamen vaak voorbij. Toch bleef het juffenberoep altijd in mijn achterhoofd hangen.

Wie ik ben? Ashley, 22 jaar en genieten van mijn werk in het onderwijs. Ik ben namelijk: juf Ashley!

Een opleiding kiezen..
Een klein half jaartje voor het behalen van mijn havo-diploma begon de druk toch echt wel toe te nemen: welke opleiding wilde ik nou gaan doen? Ik besloot om verschillende open dagen te bezoeken. Zo kwam ik terecht bij Creatieve Therapie: daar kon je vast wel wat met mensen doen. Maar na de informatieve bijeenkomst wist ik het zeker: dit is echt niets voor mij! Bij toeval, mijn zus bezocht de open dag op de Han, besloot ik met mijn moeder toch maar eens het Pabo gebouw in te lopen…

Én daar was het moment: ik liep in het lokaal wat beter bekend staat als het beeldende vormingslokaal en ik zag de mogelijkheden! Ik kon iets doen met mijn grote interesse in biologie, mijn hobby fotograferen kon ik inzetten en het allerbelangrijkste: het was iets met mensen! Ik liep het gebouw uit en het enige wat ik dacht was: als ik thuis ben, schrijf ik mijzelf gelijk in! Zo gezegd, zo gedaan.

Inmiddels zijn we 2 jaar verder en heb ik echt nooit spijt gehad van mijn opleiding tot leerkracht basisonderwijs. Wanneer ik dit schrijf, heb ik bijna 2 jaar mijn diploma op zak en werk ik als invalleerkracht op basisscholen bij mij in de buurt. Maar om dat diploma te behalen, moet je eerst het een en ander doen.

De opleiding Pabo op de Han
Op de Pabo kan je verschillende richtingen volgen, volg je verschillende vakken en specialiseer je je uiteindelijk in het jonge of in het oude kind.
Bij de start van de opleiding ‘de introductiefase’ is alles nog heel algemeen en krijg je vakken als: pedagogiek (de ontwikkeling van een kind, maar ook filosofen komen voorbij), muziek (hoe leer je een liedje aan), gym (hoe geef je een gymles waarin je rekening houdt met niveauverschillen), oriëntatie op jezelf en de wereld (het ontdekken van de wereld van het kind) en nog wel veel meer! Eigenlijk krijg je elke les die op de basisschool wordt gegeven ook aangeboden op de Pabo, alleen bekijk je het van een andere kant: hoe kan je de stof op een manier aanbieden zodat het kind vaardigheden aangeleerd krijgt om het zelf te doen? Of wat denk je van het bedenken van leuke motiverende werkvormen waarbij kinderen zelf op zoek gaan naar de antwoorden (onderzoekend leren)?

Na 6 weken word je gelijk in het diepe gegooid: dan begint namelijk meteen je eerste stage! Elk school/studiejaar loop je 2 stages van ongeveer 20 dagen. Gemiddeld zijn dit 2 dagen per week. Op stage leer je de geleerde dingen in de praktijk te brengen en het belangrijkste: je moet kritisch naar jezelf gaan kijken. Reflecteren noemen ze dit. Én ja je mag zeker ook kijken naar wat jij goed kan: talentontwikkeling is niet voor niets een veelbesproken onderwerp in het onderwijs.

Na zo’n 2,5 jaar kies je uiteindelijk voor een uitstroom: ga je voor het jonge kind (groep 1 t/m 4) of voor het oude kind (groep 5 t/m8)? Ik besloot om voor het jonge kind te gaan en richtte mij dan ook bewust op de kleuters. Mijn keuze was snel gemaakt: al mijn creativiteit kwam het beste tot recht in de kleuterklas en ik kon zo van al die kinderen genieten! Gedurende de resterende tijd op de Pabo kregen wij dan ook les gericht op de vakdidactiek passende bij het jonge kind.

Zoals elke HBO opleiding moet er ook een minor gevolgd worden. In de loop van de stages was ik hier al lang mee bezig: ik wilde iets gaan doen waar ik later nog wat aan zou hebben én wat een toevoeging zou zijn op mijn studie. Ik besloot de minor Special Educational Needs te volgen waarbij je gaat kijken naar het individuele kind en wat hij/zij nodig heeft. Veel mensen denken hierbij gelijk aan zorgkinderen en het speciaal basisonderwijs. Met de nieuwe wet op het passend onderwijs blijven veel van deze zorgkinderen op het reguliere basisonderwijs. Een leerkracht van deze tijd moet dus de vaardigheden hebben om het onderwijs af te stemmen op de behoeften van het kind. In de minor heb ik hier de nodige handvatten van mee gekregen.

Na 4 jaar studeren was het einde in zicht: ik had mijn afstudeeronderzoek ingeleverd en moest het uiteindelijke gesprek in gaan. Eigenlijk staat hierbij 1 ding centraal: ‘Wat voor een leerkracht ben ik?’ In de opleiding heb je op verschillende manieren aangetoond vakbekwaam te zijn en zicht te hebben op jou sterke kwaliteiten en de manier waarop je deze het beste in kan zetten. In het eindgesprek onderbouw je jouw visie op goed onderwijs en moet je aantonen dat je weet wat je doet en waarom je dat doet. En gelukkig: ik heb mijn diploma behaald!

En nu?

Na het behalen van mijn diploma heb ik mij gelijk ingeschreven bij diverse invalpools in mijn regio. Vrij snel kon ik aan het werk en viel ik op verschillende scholen in. Ik werkte gemiddeld zo’n 4 dagen per week en soms, als ik dit zelf wilde, wel 5! Inmiddels werk ik nog maar op 1 basisschool in de kleuterklas maar heb ik er ook uren als remedial teacher. En misschien maak ik na dit schooljaar kans op een vaste baan: maar dat is nog even afwachten! ''

Wat een leuke opleiding heb je gedaan Ashley! Juf worden.. Ja, dat lijkt me ook wel wat! Ik hoop dat je snel een vaste baan krijgt. Dankjewel voor je bijdrage! Wil jij ook wat vertellen over je opleiding? Stuur een mailtje naar blogbydeslie@hotmail.com en misschien zien we jouw verhaal binnenkort wel hier!

Liefs,
Denise

3 opmerkingen:

 1. Wat een leuk artikeltje om te lezen!
  Mocht je interesse hebben voor een nieuw artikel: ik wil wel mee doen als mijn opleiding die ik heb gedaan & werk wat ik nu doe: Pedagogisch medewerkster :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk! Je kan een mailtje sturen naar blogbydeslie@hotmail.com

   Verwijderen