vrijdag 9 januari 2015

Hoe kies je de juiste opleiding?Vanaf dat je nog heel jong bent, wordt er al continu aan je gevraagd wat je wilt worden. Sommigen weten al vanaf hun 5e dat ze later dierenarts of kapster willen worden. Maar wat als je het nog niet weet?

Als je van de middelbare school afkomt ben je ongeveer 16 tot 18 jaar. Hoe moet je dan gaan beslissen wat je tot je 67e - en waarschijnlijk nog wel langer- moet gaat doen? Omdat ik pas geleden voor die keuze heb gestaan, leek het me wel leuk om wat tips te delen!


Kijk waar je goed in bent en wat bij je past

Waar liggen jouw kwaliteiten? Ben je goed met cijfertjes of is met handen werken meer je ding?
Als je iets goed kan is het veel makkelijker en dus vaak veel leuker. Je beleeft er dan veel meer plezier in en kan je werk beter uitvoeren. Vraag bijvoorbeeld ook je ouders, leerkrachten of vrienden om hulp. Wat vinden zij een beroep wat bij je past en waar je goed in zou zijn? Natuurlijk moet jij zelf beslissen of je het ook echt leuk vindt.


Vind uit waar je voorkeur ligt

Misschien weet je nog niet wat je precies wilt worden, maar weet je wel de sector waar je het liefst in aan de slag gaat. Werk je het liefst op kantoor? Of toch met kinderen? Bejaarden misschien? Ik wist eigenlijk al heel lang dat ik met kinderen of jongeren wou werken. Wat precies was nog een dingetje - nog steeds trouwens- maar als je dat al weet, is het zoveel makkelijker zoeken!


Bezoek meeloop- en open dagen

Oké, je krijg natuurlijk niet het exacte beeld van een opleiding, maar vooral als je nog niks over de opleiding weet, kan je veel te weten komen! Met een open dag kan je ook meerdere opleidingen tegelijk bezoeken. Vaak zijn er ook studenten van de opleiding aanwezig die je kunnen vertellen hoe zij het ervaren en wat ze er mee kunnen bereiken.


Oriënteer

Kijk op de site's van scholen naar opleidingen. Het lijkt een onmogelijke opgave. - zoveel keuze!!- maar op de meeste site's zijn de opleidingen heel fijn onder gedeeld in verschillende sectoren. Daar kom je door middel van vragen die je beantwoord. Zo blijft er nog maar een selectief groepje over met de opleidingen die voor jou het best zijn. Super handig!


Volg je hart

Doe wat jij wilt. Dat is zó belangrijk! Jij moet de opleiding doen en jij moet het beroep nog minstens 40 jaar uitvoeren. Niet je vader,moeder, opa of vriendin. Je moet doen wat jij leuk vindt en niet wat je oma van je verwacht. Of die opleiding die je moeder eigenlijk ook wel graag zelf had willen doen en waarvan ze zo graag wilt dat jij die dus maar gaat doen. Luister naar je hart. Die wijst je namelijk vaak de juiste weg.


Toekomst

Wil je later graag een luxe leven leiden en veel geld verdienen? Of wil je een beroep waar je misschien iets minder mee verdiend maar waar jij je veel meer in thuis voelt? De opleiding die ik doe geeft me een heel slecht toekomstperspectief. En rijk ga ik er ook niet echt mee worden. Maar het lijkt me wel ontzettend leuk en het gaat me waarschijnlijk veel voldoening geven. En over dat toekomstperspectief.. Ik doe er gewoon nog een HBO opleiding achter aan! Tegenwoordig heb je nergens echt baanzekerheid. Vooral niet als beginner.


Je weet van te voren nooit 100% zeker of de opleiding/ het beroep echt iets voor je is. Dat weet je pas als je aan de opleiding begint en eventueel stage gaat lopen. Ach, en je bent nog jong genoeg. Een keer van opleiding verwisselen omdat het toch niet is zoals je had verwacht, is echt geen wereldramp

Volgende week en die week erop vertellen Melanie en ik wat meer over onze opleidingen. Lijkt het jou ook leuk om wat over je ( afgeronde) opleiding te vertellen? Bijvoorbeeld hoe je er op gekomen bent, wat het inhoudt en wat je er straks mee kan? Mail dan even naar blogbydeslie@hotmail.com Dat zouden we namelijk erg leuk vinden! 

Liefs,

Denise

                                    Volg jij ons al op Instagram & Bloglovin'?
4 opmerkingen:

 1. Goede tips meid. Er zijn zoveel mensen die het nog niet weten, het is ook moeilijk. Ik had het juist omgekeerd. Ik wist wat ik wilde doen (geneeskunde) maar ik werd maar niet ingeloot of toegelaten. Gelukkig heb ik doorgezet en zit ik nu in mijn examenweek. Ik ga weer aan de slag ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Ja, het is echt ontzettend lastig! Dat is ook balen zeg! Maar wat goed dat je hebt doorgezet. Succes met je examens! :)

   Verwijderen
 2. Goede tips! Je hart volgen vind ik een heel belangrijke tip.

  BeantwoordenVerwijderen