vrijdag 30 januari 2015

Mijn opleiding: Functiegerichte Bachelor in Toerisme en RecreatieVrijdag is opleidingen dag op Blogbydeslie! Eerder vertelden Melanie en ik al wat over onze opleidingen en nu is het tijd voor jullie opleidingen! 

Vandaag is de beurt aan Lisa! Ze schrijft af en toe wat artikelen op haar eigen blog en reageerde op ons oproepje. 


Lisa:

'Opleidingen, ja ze zijn nodig om ‘later als we groot zijn’ een goede baan te krijgen. Hm, toen ik net klaar was met de middelbare school wist ik gelukkig wat ik na het VMBO wilde gaan doen. Voordat ik hierover iets wil vertellen/schrijven, zal ik mezelf eerst eens even voorstellen.

Even voorstellen…
Mijn naam is Lisa Verhoeff en ik ben op 20 augustus 1991 geboren in het Brabantse Geldrop. Ik woon al mijn hele leven in Nuenen, maar je bent toch geboren in Geldrop? Dat klopt, ik ben in het ziekenhuis geboren, vandaar dat mijn woonplaats anders is dan mijn geboorteplaats.

Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO)
Zoals ik al schreef, wist ik na de middelbare school al wat ik wilde gaan doen, dit was namelijk: MBO Leisure Hospitality Executive op De Rooi Pannen in Eindhoven. Omdat bij deze school de regel was dat je niet meteen op niveau 4 begint, ben ook ik zoals andere begonnen op niveau 3.
Op niveau 3 heette de opleiding anders namelijk: Leisure Hospitality Host. Dure en moeilijke woorden maar eigenlijk betekend het dat je zorgt voor de animatie en het entertainment van een gast of ook wel genoemd een toerist.

Tijdens mijn MBO periode heb ik veel leuke dingen gedaan en veel dingen meegemaakt. Zo heb ik 2 entertainmentshow mogen opvoeren, dit zijn een soort musicals maar hierbij playback en dans je. Heb ik veel geleerd over het entertainment van mensen en publiek maar ook heb ik verschillende bezoeken gebracht aan bedrijven als: Safaripark De Beekse Bergen, Kalkar Wunderland, Landal Hoog Vaals en zijn we naar Rome en de Ardennen geweest. Erg leuke opleiding en erg divers.

Wat kan ik met deze opleiding?

Met deze opleiding kun je gasten op een camping, bungalowpark of hotel vermaken. Daarnaast is het mogelijk om aan de slag te gaan als receptioniste, reisbureaumedewerker of kun je ervoor kiezen om verder te leren op het HBO.

Hoger Beroepsonderwijs (HBO)
Nadat ik mijn MBO heb gedaan besloot ik om door te studeren, ik ben naar het HBO gegaan. De HBO school waar ik naar toe ben gegaan is NHTV internationaal hoger onderwijs Breda. De opleiding die ik volg is: Functiegerichte Bachelor in Toerisme en Recreatie. Elke dag ga ik met de trein vanuit Eindhoven naar Breda, best te doen (mits de NS geen problemen veroorzaakt). Omdat ik mijn MBO4 diploma had, mocht ik in principe begonnen in het 2e jaar van de opleiding, waardoor ik meteen een afstudeerrichting kon kiezen. Dit heb ik niet gedaan en raad ik ook voor iedereen af die deze mogelijkheid ook heeft! Het propedeuse jaar  is een is heel breed jaar waarbij alles wat met toerisme en recreatie te maken heeft aan bod komt. Van het vak toerisme en leisure zelf tot aan e-marketing en het financiële gebeuren. Na het eerste jaar moet je je P(ropedeuse) behaald hebben waarna je een getuigenschrift krijgt. Natuurlijk zijn het niet allemaal branche gerelateerde vakken die je krijgt want een deel bestaat uit mondeling- en schriftelijke communicatie en als vreemde taal: Engels.

Kiezen van afstudeerrichting

Na het eerste jaar moet je gaan kiezen welke afstudeerrichting je wilt gaan volgen. Voor de bachelor Functiegericht Toerisme en Recreatie (FBTR) zijn er 4 mogelijkheden namelijk: MRO (manager recreatie onderneming), MTMC (manager toeristische marketing communicatie), MTT (manager travel trade) en TM (tour manager). Al die 4 richtingen zijn HBO-waardig wat inhoud dat je als je deze afstudeerrichting hebt afgerond dat je in een managersfunctie kan treden of dat je een eigen bedrijf kan beginnen. Ik heb in het 2de jaar gekozen voor de afstudeerrichting MRO (manager recreatie onderneming), dit omdat ik later mijn eigen camping wil beginnen. Het tweede jaar is tot nu toe het leukste geweest (al zit ik nu net in het 3e jaar), met veel studiereizen (meer informatie hieronder), veel dag attractieparken en vooral veel gezelligheid. Ook heb ik in dit jaar mijn 1e HBO stage gelopen waardoor het 3e jaar bij ons pas begint in november.

Studiereizen

Bij een HBO-studie horen studiereizen, deze studiereizen kunnen overal naar toe zijn. Zo ben ik in het propedeuse jaar 6 dagen naar Sevilla en Granada (Spanje) geweest. Het enige wat vanuit school was, waren de presentaties die 10 minuten in het Engels over een bezienswaardigheid moesten gaan. De rest was het vooral leuke dingen doen, lekker uit eten en genieten van het mooie weer. In het 2e jaar ben ik naar Disneyland Parijs geweest, 3 dagen naar Hannover met onder andere een pret bezoek aan Erlebenis Zoo en Heide Park, wellness centrum, Toverland, GaiaZoo in Kerkrade, Hotels en nog veel meer. Komend jaar gaan wij 7 dagen naar Kreta waarbij we alle waterparken gaan uitproberen, naar Chersonissos gaan en nog veel meer bedrijven gaan bezoeken. '

Dankjewel Lisa voor je inbreng! We vinden het ontzettend leuk dat je je opleiding met ons wou delen. Lijkt het jou ook leuk om je opleiding te delen met ons? Stuur dan een mailtje naar; blogbydeslie@hotmail.com. Vinden we erg leuk!

Liefs, 
Denise ( en Lisa ) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten