vrijdag 16 januari 2015

Mijn opleiding: Pedagogisch Medewerker Jeugdzorg'Je doet wàt voor opleiding?' Pedagogisch Medewerker Jeugdzorg. 'Oh, Jeugzorg, zeg dat dan meteen!'.Jep. Dit krijg ik zo vaak te horen. Een hele mond vol, die opleiding van mij. Maar wel een mond vol met leuke woorden. Jeugdzorg en leuk? Klopt, dat past niet echt. Maar mensen kunnen helpen is wel leuk! In dit artikel vertel ik je wat meer over de opleiding :-)In deze rubriek benoemen wij wat verschillende opleidingen en de daar bijhorende beroepen. Dat kan door ons zelf geschreven zijn maar ook door iemand anders. Met de naderende studiekeuzes voor de deur - over een paar maanden zijn de examens al! En na een halfjaar stoppen veel mensen met de opleiding- bedachten we dat het wel leuk zou zijn om wat opleidingen te benoemen. Gewoon omdat het leuk is om te vertellen waar je je zo'n 80% van je huidige leven mee bezighoudt. En wat extra oriëntatie geen kwaad kan (: 

Ongeveer een jaar geleden, net toen het nieuwe jaar begon, besefte ik me dat ik echt helemaal klaar was met de Havo. Ik zou het jaar wegens omstandigheden weer niet halen en nog een jaar die saaie vakken? No, thanks. Ik wou iets leuks doen. Ik wou als ik opstond, zin hebben om naar school te gaan, omdat het leuk was wat ik leerde. En ik er echt wat mee kon. Ik besloot te kijken voor een mbo opleiding.

Ik wist dat ik 'iets' met kinderen of jongeren wou doen. En dan het liefst met kinderen of jongeren die net wat afwijken van het normale. Ik besloot voor de jeugdzorg te gaan. Ik weet nog steeds niet of ik verder wil in de jeugdzorg, ik wil sowieso nog hbo doen. Maar voor nu is het prima. Ik vind het ontzettend interessant en ik heb het gevoel dat ik de juiste keuze heb gemaakt.

Ondanks dat de beroepskeuze straks niet zo breed is, is de opleiding dat wel.
Ik hebben vakken als psychologie en pedagogiek, maar ik krijg ook muziek en drama. Allemaal gericht op het voor een groep staan, natuurlijk. Maar de variatie in de vakken is wel ontzettend leuk! Ik leer veel over kinderen en jongeren. De normale ontwikkeling, maar ook als er iets afwijkt. Ik leer hoe ik voor een groep sta en hoe ik omga met moeilijk opvoedbare kinderen.

Ik ben nu pas een halfjaar bezig, maar ik weet het zeker. Ik wil de jeugdhulpverlening in. Ik wil mensen zo graag helpen! De baangarantie is op dit moment heel laag. Het gaat niet goed met de jeugdzorg en er verdwijnen steeds meer banen. Mede daarom wil ik na deze 3 jaar, wel hbo doen. De keuze is groot. Ik kan pedagogiek gaan doen, maar ook MWD,SPH  of de pabo. En toegepaste psychologie is ook nog een optie. Je ziet het, genoeg om uit te kiezen!

Een pittige opleiding is het wel. De situatie's waar je in terecht kan komen, zijn soms behoorlijk schijnend. Daar moet je tegen kunnen. Je moet het ook ècht willen. De selectie bij mijn school was streng. Er waren meer dan 80 aanmeldingen voor de opleiding en we zijn met ong 22 leerlingen het jaar begonnen. Je leert ook veel dingen over jezelf. Het kan een confronterende opleiding zijn, maar dat vind ik juist wel interessant. De drive om mensen te helpen is bij mij heel hoog dus ik hoop dat ik over 2,5 jaar mijn diploma in ontvangst kan nemen. Daar gaan we voor!

Lijkt het jou leuk om wat over je ( afgeronde) opleiding te vertellen? Stuur dan een mailtje naar blogbydeslie@hotmail.com :-)


Liefs,
Denise

                                             Volg jij ons al op Instagram & Bloglovin'?

9 opmerkingen:

 1. Ik kende deze opleiding helemaal niet op het mbo! Lijkt echt heel erg op SPH :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was eerst ook SPW geloof ik. Ik had er ook nog nooit eerder over gehoord. SPH is inderdaad de beste vervolgopleiding van deze opleiding (:

   Verwijderen
 2. Hele interessante opleiding, heel veel succes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt interessant! Ik studeer zelf hbo communicatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had nog niet eerder gehoord van deze opleiding. Ik heb zelf SPH gestudeerd, maar als je dat wilt gaan doen voor extra baangarantie moet je dat echt niet doen!

  Het is bijna onmogelijk om werk te vinden. Op een vacature reageert gemiddeld zo'n 200 man (of naja waarschijnlijk veel vrouw ;) ). Helaas willen ze allemaal ervaring en kom je er als net afgestudeerde amper doorheen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is het ook nog vrij nieuw. Pfoe dat moeten we niet hebben inderdaad. Ik heb nog even, maar dan ga ik me maar eens goed oriënteren. Dankjewel!

   Verwijderen
 5. Echt een leuke boekentas die je hebt! X

  BeantwoordenVerwijderen