zaterdag 10 januari 2015

De woorden ' ik ben er voor je' een betekenis gevenDonderdag had ik een hele inspirerende gastles van iemand die in de jeugdhulpverlening werkt. Iets waar ik ook voor studeer. Ik wil het liefst alle problemen van de wereld oplossen, maar ja, wie ben ik om dat voor elkaar te krijgen? Er bestaat geen toverstafje waarmee je alle problemen kan verhelpen,helaas. Maar toch kan je echt wel wat doen voor bijvoorbeeld een vriend in nood. Kijk je mee?

Voor elke persoon is het natuurlijk anders, en ik weet ontzettend goed dat hulp aanpakken echt niet makkelijk is, maar iedereen heeft vrienden nodig in tijden van hulp, ook al laat die persoon niet blijken dat hij dat wil. Ik ben natuurlijk geen deskundige of echte hulpverlener, maar ik heb in mijn 19 jarige bestaan wel de nodige dingen meegemaakt waardoor ik mijn vrienden echt wel hard nodig had of er zelf moest staan voor vriendinnen. Ik schrijf dit stuk uit 'ervaring'. Omdat ik weet dat een vriend in nood helpen, niet zo makkelijk is als het lijkt.


Laat zien dat je er bent en altijd zal zijn

'Ik ben er voor je'. Hoe vaak dat wel niet tegen mij is gezegd kan ik niet meer op 2 handen tellen. Maar of het echt zo is? 9/10 keer niet. Nooit een appje, nooit een belletje of een ' zullen we afspreken?'. De gezegde dat je je echte vrienden in tijden van nood leert kennen klopt. Hoe cliché ook.. Echte vrienden blijven je steunen. Weken,maanden en jaren lang. Laat zien dat je er voor je vriend(in) bent. Stuur een kaartje, ga eens spontaan langs en vraag hoe het nou ècht gaat. Ga samen leuke dingen doen. Zet moeilijke- èn leuke dagen in de agenda en stuur even een extra berichtje voor de steun of een felicitatie. Ik kan je verzekeren, dat gaat diegene echt heel erg waarderen.


Schakel de hulp van een deskundige in

Hoe graag ik het ook wil, ik kan in sommige gevallen mijn vrienden gewoon niet alleen helpen. Ik kan er voor ze zijn, en dat probeer ik ook echt. Ik kan ze proberen te helpen, maar op een gegeven moment kom je erachter dat dat niet genoeg is. Er moet hulpverlening aan te past komen, anders kan het een totaal verkeerde kant opgaan. Ik heb nu een paar keer gehad dat vrienden naar mij toe komen en zeggen dat het ècht niet goed gaat. ' En ohja, je bent de enige die dit weet'. Dan leg ik ze uit dat ik ze echt heel graag wil helpen en alles zou doen wat ik kan, maar dat ze ook echt professionele hulp moeten zoeken. Gelukkig doen ze dit met een beetje steun van mij ook wel :)

Push ze niet

Er is niks vervelender dan mensen die zeggen dat je 'maar gewoon vrolijk moet doen'  of dat je ' gewoon maar positief moet zijn'. Of dat als jij heel erg moe bent of veel pijn hebt 'maar gewoon even door moet zetten'. Soms kan het gewoon niet. Hoe graag diegene het ook wil. Ga niet pushen en wacht rustig af. Ja, het kan echt ontzettend vervelend zijn als plannen op het allerlaatste niet doorgaan, maar het is voor die vriend al lastig genoeg om iets af te zeggen omdat het gewoon niet gaat. 

Toon begrip

Helemaal begrijpen zul je het nooit. Je weet niet wat er in iemands hoofd omgaat of wat het lichaam nou weer aan het doen is. Maar je kan je wel proberen in te leven. Woorden als lui of aansteller zijn echt not done als je iemand wilt helpen. Diegene heeft er niks aan en gaat zich er waarschijnlijk alleen maar slechter door voelen. Een vriendin van mij vroeg laatst wat nou het verschil is tussen haar vermoeidheid en die van mij. Een vraag, zonder voordelen. Ze zei dat ze het niet begreep, zonder er een conclusie aan te verbinden. Ik kan het echt heel moeilijk uitleggen, maar dat ze het vroeg vond ik al heel fijn. Ze zei het niet gemeen, ik merkte dat ze er oprecht geïnteresseerd in was en dat ze me graag wou begrijpen. 

Ik wacht nog steeds op de dag dat er een toverstokje wordt uitgevonden en alle problemen verdwijnen, maar tot die tijd doe ik mijn uiterste best om mensen op mijn manier te helpen en de woorden ' ik ben er voor je ' een betekenis te laten geven. Doe je met me mee? Niemand kan iedereen helpen, maar iedereen kan wel iemand helpen.

Liefs,
Denise

                                            Volg jij ons al op Instagram & Bloglovin'?

8 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar, ik studeer ook SPH ;)
  We zijn de beste vrienden die je kunt hebben haha altijd oprecht behulpzaam en zorgzaam!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi geschreven! Erg inspirerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi geschreven! Ik heb zelf ervaring met iemand die in een groep woont en vaak snappen de begeleiders zelf niet hoe het werkt.

  BeantwoordenVerwijderen