vrijdag 3 april 2015

Mijn opleiding: Theater


Bron: ReneeAl zo lang dat ik me kan herinneren, ben ik dol op het theater. Ik hou ervan om naar musicals te kijken, maar ook om zelf een voorstelling te spelen. Even in een andere huid kruipen en je eigen problemen vergeten. Heerlijk! Ik was dus ook heel erg enthousiast toen Renee vertelde dat ze een theateropleiding doet. Zo gaaf! In dit stukje verteld ze ons er wat meer over.


Een theateropleiding, veel mensen denken meteen, “doe wat beters met je leven” of “dat is zeker zo’n opleiding waar je niet veel leert maar alleen spel les krijgt zoals op een amateurvereniging” nou bij deze kan ik je vertellen het is een zware opleiding.

Ik volg de theater opleiding in Haarlem via het Nova College. Het is een MBO 4 niveau opleiding en vanaf het vmbo kader kan je naar deze opleiding. Om op deze opleiding te komen moet je auditie doen, veel mensen raken bij het woord auditie al in paniek maar don’t worry als jij je tekst van je monoloog kent en laat zien dat je er plezier in hebt kom je al een heel eind.

Ik kan je niet echt vertellen hoe de opleiding eruit ziet aangezien ik een vierjarige opleiding doe maar de nieuwe studenten hebben een driejarige opleiding, maar ik kan je wel vertellen wat ik zo al op school heb gegaan en nog ga doen en ik ga er vanuit dat het redelijk hetzelfde blijft maar dan in drie jaar gepropt.

Elk jaar heb je een groot project/voorstelling, hoe je het wilt noemen. In de eerste is het monologenproject. Dan werk je samen met de tweede jaars studenten. De eerste jaars schrijven en spelen een monoloog en de tweede jaars helpen je met richtlijnen om te schrijven en regisseren je monoloog. In het tweede jaar speel je een dialoog met een student uit je klas of een voorstelling in een grotere groep, – uit mijn hoofd mogen de groepen niet groter als vier personen zijn -een bestaand of zelf geschreven tekst maakt niet uit. Verder schrijf je nog een één akter, een voorstelling op één locatie van twintig pagina’s.

Ik krijg Nederlands, Engels, Rekenen —>  dit is verplicht op het mbo. Ik krijg tekstanalyse —> teksten schrijven, leren hoe een tekst in elkaar zit en ga zo maar door. Ik heb boekhouding —> hierdoor kan je je eigen bedrijf beginnen, super leerzaam en fijn om dit te krijgen. Work-out, ik als derde jaars krijg dit twee keer per week maar eerste jaars krijgen dit vier keer per week als eerste les uur, het duurt ander half uur. We hebben bewegingstheater, spel, regie/schrijven en SLB. 

In het derde jaar kom je in het productiehuis samen met de vierde klas, in het productiehuis maken wij met elkaar voorstellingen. Dat houdt in dat je de locatie, kaartverkoop, PR, alles zelf moet doen. Het is even slikken maar zo leer je het wel. Als het niet lukt zijn de docenten er altijd om je te helpen.In het derde jaar maak je met de hele klas één grote voorstelling en die wordt geregisseerd door onze speldocent of door iemand van buiten af. Zoals dit jaar werken wij samen met iemand van het HKU, heel leerzaam. In het vierde jaar maak je een voorstelling – je afstudeer voorstelling - met een aantal mensen en loop je stage.

Tuurlijk zit er nog veel meer om heen maar dit zijn de grootste en bekendste projecten op school. Nu het een drie jarige opleiding is weet ik niet of er dingen weg gaan vallen, maar het monologen project blijft in ieder geval. Veel mensen zien een theater opleiding als een fun opleiding, dat is het ook. Soms, niet te vaak want het is hard werken. Je schooldagen zijn van negen tot vijf en kunnen uitlopen tot negen uur. Het is hard werken maar als je het eind resultaat ziet bij je vaak dankbaar dat je dit mocht en hebt gemaakt.

Ik ga hierna niks met deze opleiding doen, ik ga hierna negen maanden naar new york journalistiek studeren en als ik terug kom wil ik hbo journalistiek of hbo theater management - het regelen van de voorstellingen in en om het theater heen dus meer de reclame kant. Je kunt wel alle kanten op met deze opleiding, je kunt zelf een bedrijf oprichten, je kunt theaterlessen geven, je kunt je eigen theaterschool beginnen, je kunt bedrijven les geven hoe zij om moeten gaan met bepaalde dingen, je kunt doorstuderen en een beroep combineren met theater, je kunt een hbo theater opleiding doen en daarna het artiesten leven in, je kunt er alle kanten mee op. 
Het is een opleiding waar je acteerlessen en regisseerlessen krijgt dus je leert beide kanten van het vak. Je werkt heel veel samen en leert jezelf heel goed kennen. Theater is confronterend maar heel goed voor jezelf. Ik kwam er binnen als een verlegen meisje en ik ga volgend jaar weg als een zelfverzekerd iemand die weet wat ze wilt. Het is fijn om op een school te zitten waar iedereen de passie voor theater deelt, elke dag bezig zijn met je grootste passie is fijn. Is theater jouw grote passie dan is het zeker de moeite waard om een kans te wagen tijdens een auditie. Ik durfde het eerst ook niet, maar ik heb het geprobeerd en kijk waar ik nu ben, bijna afgestudeerd en geloof mij. Ik heb er geen seconde spijt van gehad, volg je hart <3

Dit lijkt me nou oprecht een hele toffe opleiding! Super hoe Renee voor haar passie kiest en daar een opleiding in doet. Ontzettend bedankt voor je verhaal! Wil jij ook wat over je opleiding vertellen op deze blog? Stuur een mailtje naar blogbydeslie@hotmail.com , zou ik heel leuk vinden! 

Liefs,

Denise


                             Volg jij ons al op Instagram , Bloglovin' & Facebook ?6 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend leuk om af en toe iemand aan het woord te laten over zijn/haar opleiding! Een theateropleiding lijkt me ook echt heel leuk, maar met mijn podiumvrees niks voor mij haha! Wel heel leuk dat Renee er wat over heeft verteld! Ook leuk voor mensen die eventueel overwegen om een theateropleiding te gaan doen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij zitten wij op dezelfde school. Ik doen namelijk de dansopleiding. Heeft René toevallig zelf ook een blog?

  Liefs, Brittany

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aah, super toevallig! Ja, als je op haar naam in de inleiding klikt, kom je op haar blog! :)

   Verwijderen
 3. Oe dit is best leuk maar is dit niet wat je op hbo hebt maar dan mbo! haha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klinkt echt supergoed! Ik vind het knap als mensen dat kunnen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tof om te lezen! Al wist ik al behoorlijk veel van Renee!

  BeantwoordenVerwijderen